FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OESS: Stanje u Hrvatskog bolje nego prije 6 mjeseci

ZAGREB, 12. srpnja 2005. (Hina) - Unatoč nekim stvarima koje se joštrebaju ispraviti i poboljšati, stanje u Hrvatskoj danas je bolje negoprije 6 mjeseci i zemlja je na dobrom putu, rekao je u utorak uZagrebu voditelj Misije Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi(OESS) u Republici Hrvatskoj španjolski veleposlanik Jorge Fuentes.
ZAGREB, 12. srpnja 2005. (Hina) - Unatoč nekim stvarima koje se još trebaju ispraviti i poboljšati, stanje u Hrvatskoj danas je bolje nego prije 6 mjeseci i zemlja je na dobrom putu, rekao je u utorak u Zagrebu voditelj Misije Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) u Republici Hrvatskoj španjolski veleposlanik Jorge Fuentes.

Veleposlanik Fuentes koji je položaj voditelja misije OESS-a u svibnju preuzeo od Šveđanina Petera Semnebya tu je ocjenu iznio na svom prvom javnom pojavljivanju na konferenciji za novinare u povodu najnovijeg Progress Reporta - izvješća koje Misija dva puta godišnje izrađuje o hrvatskom ispunjavanju preuzetih međunarodnih obveza.

"Na početku razdoblja na koje se odnosi ovo izvješće, Vladina provedba obveza obuhvaćenih mandatom Misije bila je slaba, ali su pred Vladom bili predsjednički i lokalni izbori koji su je usporavali u ispunjenju tog cilja", rekao je Fuentes novinarima. "U zadnja dva tri mjeseca došlo je do velikog ubrzanja a za to su prije svega zaslužni pristanak Vlade da predstavi 'smjernice' - plan za rješavanje problema izbjeglica, te najava premijera Ive Sanadera o promjena izbornog zakona na jesen. To znači da je Hrvatska na dobrom putu", naglasio je španjolski veleposlanik.

Progress Report odnosi se na 6 obveza koje je Hrvatska prihvatila na putu demokratizacije društva među kojima je pitanje izbjeglica jedno od najtežih. Voditelj Misije rekao je kako je bio na terenu i upoznao se sa stvarnošću ocjenivši stanje "ozbiljnim i dramatičnim".

U razgovorima s Vladom kako je rekao, dobio je jamstva da će se učiniti sve što je potrebno i to što prije, izrazivši zadovoljstvo što je Vlada nakon gotovo dvije godine prihvatila 'Road Map' plan za rješavanje izbjegličkih problema nakon konferencije triju zemalja u siječnju u Sarajevu.

Vlada je taj dokument neslužbeno predstavila 6. srpnja, a danas će, kako je naglasio Fuentes, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija to učiniti i službeno.

Druga važna točna izvješća je stanje u pravosuđu u kojem treba izvršiti nužnu transformaciju i brojna poboljšanja.

"Pravosuđe u vašoj javnosti ima jako loš rejting, jer sam negdje pročitao da su glede korupcije u zemlji suci na vrhu popisa, ispred liječnika i policajaca. To je osobitost Hrvatske jer u drugim zemljama je redoslijed drugačiji", ustvrdio je španjolski veleposlanik.

U sklopu pravosuđa Fuentes je govorio i o suradnji OESS-a i Haškog suda podsjetivši na svoj razgovor s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte tijekom kojega je potvrđeno kako će OESS za taj sud nadgledati suđenja za ratne zločine koje Haag prepusti Hrvatskoj.

U području političkih reformi OESS-u je stalo do određenih promjena izbornog zakona, prije svega u pogledu popisa birača koji po mišljenju Misije nije najtočnije napravljen, financiranja kampanja, pristupa izborima, medijima i domaćim promatračima, stvaranja stalnog tijela nadležnog za izbore te glasovanja izvan zemlje.

Misija OESS-a očekuje da se izbornim promjenama glasačima izvan zemlje osiguraju vrijeme, način i mehanizmi za pravilno glasovanje, da glasovi stižu na vrijeme i da cijeli proces bude potpuno transparentan.

U preostale tri točke izvješća, transformaciji i demokratizaciji medija i policije te demokratizaciji građanskog društva, ostvaren je značajan napredak, premda još ima posla koji se mora obaviti, rekao je Fuentes.

Veleposlanik Fuentes novinarima je najavio kako će Misija u rujnu pokrenuti kampanju informiranja kojom želi obavijestiti dvjestotinjak tisuća Srba izbjeglih iz Hrvatske o mogućnostima povratka i pojasniti im da "ovdje ima mjesta za sve" što je moto kampanje.

"Nikoga ne silimo na povratak nego neodlučnima želimo pomoći da donesu odluku. Ako se žele vratiti - dobro, ako ne - opet dobro", rekao je Fuentes.

Što se tiče nositelja bivših stanarskih prava, španjolski veleposlanik rekao je kako je novi rok za predaju zahtjeva rujan, ali da će se on možda još produžiti.

"Mi ćemo nastojati da se rok odgodi što je više moguće, ali to ne možemo činiti u nedogled. Vlada nas je upozorila, i ima pravo u tome, da su joj bez roka ruke vezane, jer mora u nekom trenutku raspolagati točnim podacima o kojem je broju ljudi riječ kako bi mogla početi djelovati", kazao je Fuentes.

Voditelj Misije OESS-a osvrnuo se i na trajni zahtjev hrvatske javnosti o zatvaranju Misije rekavši kako njegov položaj ne omogućuje odluku o tome.

"Hrvatska će sama zatvoriti Misiju, a voditelj Misije može samo iznositi prijedloge koji taj proces mogu olakšati", naglasio je.

Ponovio je kako će se Misija zatvoriti kad njezin mandat bude ispunjen napomenuvši kako su hrvatske vlasti toga svjesne.

"Mi ne možemo napustiti zemlju neobavljena posla, jer bi to bilo pogubno ne samo za OESS već i za Hrvatsku na putu ispunjenja njezina cilja - ulaska u EU", zaključio je veleposlanik Jorge Fuentes..

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙