FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grivičić: u ponedjeljak prosvjedi ispred Ministarstva poljoprivrede

ZAGREB, 10. lipnja 2005. (Hina) - Članovi Hrvatskog seljačkog saveza(HSS-a) i Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka prosvjedovati ćeu ponedjeljak, 13. lipnja, ispred Ministarstva poljoprivrede,šumarstva i vodnog gospodarstva, a kako je istaknuo predsjednik HSS-aDarko Grivičić, riječ je o prosvjedu upozorenja na kojem se očekuje300-tinjak prosvjednika.
ZAGREB, 10. lipnja 2005. (Hina) - Članovi Hrvatskog seljačkog saveza (HSS-a) i Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka prosvjedovati će u ponedjeljak, 13. lipnja, ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, a kako je istaknuo predsjednik HSS-a Darko Grivičić, riječ je o prosvjedu upozorenja na kojem se očekuje 300-tinjak prosvjednika.

Razlog prosvjeda, kako su pojasnili predstavnici HSS-a na današnjoj konferenciji za novinare, su problemi otkupa mlijeka, točnije najava mljekarske industrije da neće otkupljivati mlijeko druge i treće klase te da će sniziti otkupnu cijenu mlijeka za 20 do 30 posto.

Prosječna otkupna cijena mlijeka iznosi 1,7 kuna za litru te se u HSS-u pitaju nije li sramotna najava o smanjenju od 20 do 30 posto. Pitaju se također i tko kontrolira kvalitetu mlijeka koje stiže iz uvoza te kako će seljaci vraćati kredite koje su digli za podizanje farmi te modernizaciju proizvodnje.

Grivičić je kazao kako subvencioniranje otkupa mlijeka od strane Ministarstva poljoprivrede, i to u iznosu od 22 milijuna kuna za 15 milijuna litara, ide na uštrb seljaka, jer Ministrstvo, kazao je, nema taj novac, već će ga uzeti od onih sredstava koja su namijenjena seljacima za poticaje i subvencije.

"To je direktno prelijevanje novca iz džepova seljaka u neke druge džepove, znane samo resornom ministru", kazao je Grivičić.

Dodao je kako imaju "poluinformacije" da se u Hrvatsku uvozi ugušćeno mlijeko iz Srbije po jednu kunu po litri te po istoj cijeni iz Bosne i Hercegovine.

Na konferenciji za novinare su istaknuti i problemi oko skorašnje žetve i otkupa pšenice. Naime, žetva počinje za nekih 20-ak dana, a još uvijek nije poznat model otkupa kao ni cijena.

Stoga HSS traži od Ministarstva poljoprivrede da što prije izađu s prijedlogom otkupa pšenice iz ovogodišnje žetve.

Trenutačno stanje u poljoprivrednoj politici Grivičić je ocijenio "karikaturom poljoprivredne politike" te dodao kako će se HSS boriti protiv takve situacije.

Ponovo je upozorio na problem velikog uvoza hrane, smanjivanje poticaja ustvrdivši kako je Hrvatska postala zemlja u koju dolazi hrana koju ne želi nitko u Europskoj uniji i svijetu.

Ocijenio je kako ulazak u Europsku uniju od današnjih 140 tisuća obiteljskih gospodarstava može preživjeti tek njih 20 tisuća.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙