FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisan Ugovor o subvencioniranju otkupa mlijeka

ZAGREB, 1. srpnja 2005. (Hina) - Ugovorom o subvencioniranju troškovaotkupa svježeg, sirovog mlijeka, koji je danas potpisan u Zagrebu,otkupljivači - mljekare obvezale su se otkupiti sve ponuđene količinesvježeg, sirovog mlijeka na svom otkupnom području, a po potrebi i naostalim područjima do 31. kolovoza.
ZAGREB, 1. srpnja 2005. (Hina) - Ugovorom o subvencioniranju troškova otkupa svježeg, sirovog mlijeka, koji je danas potpisan u Zagrebu, otkupljivači - mljekare obvezale su se otkupiti sve ponuđene količine svježeg, sirovog mlijeka na svom otkupnom području, a po potrebi i na ostalim područjima do 31. kolovoza.

Otkup 15 milijuna litara će se subvencionirati sa ukupno 21,6 milijuna kuna, od čega je 19,98 milijuna kuna namijenjeno velikim mljekarama, a preostalih 1,67 milijuna kuna malim mljekarama, rečeno je.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković, koji je ugovor potpisao s predstavnicima 31 mljekare, istaknuo je da će se subvencije davati nakon što mljekare podnesu zahtjev, uz koji je priložena dokumentacija o provedenom otkupu.

Mljekare koje će mlijeko preraditi u maslac ili mlijeko u prahu subvencionirati će se s 1,5 kuna po litri, a u ovaj otkup uključeno je 9 mljekara. Mljekare koje će mlijeko preraditi u druge mliječne proizvode subvencionirati će se s 1 kn po litri, a otkup po tim uvjetima obavljat će 22 mljekare, rekao je Čobanković.

Ministar je ocjenio da je potpisivanje ugovora jedan od načina na koji hrvatska Vlada želi rješavati određene probleme viška određenih strateških proizvoda u poljoprivredi. Vlada, naglašava, ne može intervenirati za svaki proizvod, no mlijeko svakako spada u grupu strateških, ali i osjetljivih proizvoda za koje će biti utvrđene kvote pije ulaska Hrvatske u Europsku uniju (EU).

Godišnji otkup mlijeka u Hrvatskoj zadnjih pet godina, kaže ministar, kretao se između 500 i 550 milijuna litara. U prvih šest mjeseci zabilježeno je povećanje otkupa mlijeka za 15 posto, zbog čega Čobanković očekuje da će u ovoj godini biti otkupljeno više od 600 milijuna litara mlijeka.

No, cilj nam je godišnji otkup od 700 milijuna litara mlijeka, što bi zadovoljilo hrvatske potrebe, a to je i suština programa razvoja govedarstva koji je već u prvoj godini provedbe pokazao dobre rezultata, kazao je Čobanković.

Hrvatska operativnim programom prije ulaska u EU treba osigurati povećanje broja krava, okrupnjavanje proizvođača, promijeniti sustav poticaja (uvođenje poticaja po grlu a ne litri) te uvesti model krava dojilja.

Ministarstvo prati podatke o uvozu mlijeka i mliječnih prerađevina i tržištu mlijeka. No, treba biti jasno da se, ukoliko tendencija uvoza bude značajna, ne može očekivati da će država ponovo intervenirati, odnosno da onome koji u isto vrijeme uvozi država sufinancira tržne viškove u Hrvatskoj, kazao je Čobanković.

Mišljenja je kako mlijekoprerađivačima na ovaj način stvorena povoljna osnova za rješavanje trenutnog viška mlijeka i da nema potrebe da posežu za uvozom mlijeka i mliječnih proizvoda.

(Hina) xtp ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙