FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: Mirni prosvjed proizvođača mlijeka

OSIJEK,9. lipnja(Hina) - Udruga proizvođača mlijeka Osječko-baranjskežupanije održala je danas mirni prosvjed ispred mljekarske industrije"Meggle-Osijek", zatjevajući, uz ostalo, otkup mlijeka 2. i 3. klasete zaustavljanje uvoza mlijeka.
OSIJEK,9. lipnja(Hina) - Udruga proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije održala je danas mirni prosvjed ispred mljekarske industrije "Meggle-Osijek", zatjevajući, uz ostalo, otkup mlijeka 2. i 3. klase te zaustavljanje uvoza mlijeka.

Nakon razgovora s predstavnicima Uprave tvrtke predsjednik Udruge Ivica Miketek izjavio je novinarima kako "Meggle" nije pristao na zahtjeve proizvođača te da im je predsjednik Uprave Goran Kramarić poručio da, ako im ne odgovaraju uvjeti otkupa, mlijeko mogu predavati i drugim mljekarama.

Kramarić je jučer izjavio kako mljekara ne može otkupljivati mlijeko od kojega se ne može napraviti kvalitetan proizvod te pozvao proizvođače da ne rade pritisak za otkup mlijeka kojega ne bi ponudili niti svojim obiteljima. Opovrgnuo je i nagađanja o uvozu mlijeka, ustvrdivši kako je u prva četiri mjeseca ove godine otkup domaćeg mlijeka za 34 posto veći u odnosu na isto razdoblje lani.

Ocjenivši kako bi netko trebao obeštetiti proizvođače koji su podigli kredite za izgradnju novih farmi, Miketek je najavio kako će proizvođači mlijeka u ponedjeljak 13. lipnja održati mirni prosvjedovati pred Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, a ako se problem ne riješi i moguće prosvjede blokiranjem graničnih prijelaza.

Tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Stanko Zdravčević ocijenio je kako sadašnje stanje nije nastupilo slučajno te da je posrijedi "igra, koja ima tri strateška cilja: uništavanje programa Ministarstva poljoprivrede o izgradnji novih farmi, uništavanje proizvodne kvote RH prije ulaska u EU te uvoz mlijeka, koje je jeftinije, ali bez klase".

"Ako se to postigne onda će Hrvatska biti ovisnik o tuđem mlijeku iz inozemstva, iako može proizvesti dovoljno vlastitoga, pa ga čak i izvoziti", ocijenio je Zdravčević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙