FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSS: model otkupa pšenice još nepoznat, a žetva pred vratima

ZAGREB, 10. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatski seljački savez (HSS)zatražio je danas od Ministarstva poljoprivrede objavu modelaovogodišnjeg otkupa pšenice budući da žetva počinje za 20-ak dana, ajoš uvijek nije poznat model otkupa kao ni cijena otkupa tekrušarice.
ZAGREB, 10. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatski seljački savez (HSS) zatražio je danas od Ministarstva poljoprivrede objavu modela ovogodišnjeg otkupa pšenice budući da žetva počinje za 20-ak dana, a još uvijek nije poznat model otkupa kao ni cijena otkupa te krušarice.

Predstavnici HSS-a na današnjoj konferenciji za novinare istaknuli su kako očekuju da resorno ministarstvo izađe sa svojom kalkulacijom proizvodnje pšenice po tržnim ekonomskim cijenama, nakon čega će "oni vidjeti hoće li pristati na te uvjete ili ne".

Seljaci traže, kako su rekli, zaradu sukladnu stanju na tržištu, odnosno spremni su pristati i na otkupnu cijenu od 70 lipa za kilogram pšenice, ali da u tom slučaju poticaji iznose 2.500 kuna po hektaru.

U Ministarstvu poljoprivrede su pak istaknuli kako će ovih dana biti gotova uredba o tržnim redovima za žitarice te će se znati svi uvjeti otkupa.

Ministarstvo, po riječima njegova glasnogovornika, Mladena Pavića jamči svim proizvođačima da će prodati pšenicu, ako ne na tržištu onda Ministarstvu, odnosno Ravnateljstvu za robne zalihe.

Pavić je kazao kako je prema procjenama pšenicom zasijano 120 tisuća hektara te se očekuje urod od nekih 500 tisuća tona. Dodao je kako su hrvatske potrebe za tom krušaricom 460 tisuća tona.

Direktor Žitozajednice Boško Pavlović u razgovoru za Hinu je kazao kako mlinsko-pekarska industrija, želi li biti konkurentna, može pristati na otkupnu cijenu pšenice od 80 do 85 lipa po kilogramu.

Smatra kako država treba utvrditi zajamčenu cijenu koja bi trebala, kako je kazao, biti kao i u drugim europskim zemljama, odnosno nekih 100 do 105 eura po toni.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙