FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 9. lipnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijestido 4.30 sati:
ZAGREB, 9. lipnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti do 4.30 sati:

WASHINGTON

Američka državna tajnica Condoleezza Rice rekla je u srijedu da Sjedinjene Države smatraju da u okviru reforme Ujedinjenih naroda treba reorganizirati i Vijeće sigurnosti, a da za njegovo proširenje podržavaju Japan.

Rice je o reformi Vijeća sigurnosti u srijedu razgovarala s njemačkim ministrom vanjskih poslova Joschkom Fischerom čija zemlja želi mjesto stalne članice Vijeća sigurnosti.

"Imali smo opsežan razgovor o tom pitanju i mislim da smo se prije svega suglasili o važnosti reforme UN-a", rekla je Rice na konferenciji za novinare.

Upitana podržavaju li SAD da Njemačka dobije stalno mjesto u Vijeću sigurnosti Rice je odgovorila: "Jedina zemlja za koju smo rekli nedvosmisleno da je podržavamo je Japan, što ima veze s posebnom ulogom Japana u UN-u i potporom UN-u". "Ali očito, vidjet ćemo kako promisliti o proširenju Vijeća sigurnosti u kontekstu širih reformi i nismo donijeli drugačiju odluku", kazala je Rice.

O proširenju Vijeća sigurnosti se razgovara već godinama, a ove godine ga je potaknuo glavni tajnik UN-a Kofi Annan u okviru prijedloga za sveobuhvatnu reformu Svjetske organizacije.

Rice je kazala kako SAD drži da u okviru šire reforme UN-a treba razmotriti i reformu Vijeća sigurnosti. Napominjući da Sjedinjene Države "nisu protiv ni jednog prijedloga" za reformu Vijeća sigurnosti Rice je kazala da treba razgovarati o svim idejama koje su na stolu kako bi se "usmjerili prema najširem mogućem konsenzusu o tome kako

krenuti naprijed u onome što bile vrlo temeljite promjene ove krajnje važne institucije".

Njemačka, Japan, Brazil i Indija, koje žele stalna mjesta u Vijeću sigurnosti, u srijedu su predložile nacrt rezolucije za proširenje Vijeća u kojem su odbacile pravo na veto za nove stalne članice. Četiri zemlje žele da UN-ova Glavna skupština ovoga mjeseca usvoji rezoluciju kojom se predviđa 10 novih članica Vijeća sigurnosti od kojih bi šest

bile stalne i četiri promjenljive. Dva stalna mjesta bi popunile zemlje iz Afrike.

PRIŠTINA

Američki državni podtajnik za politička pitanja, Nicholas Burns izjavio je u srijedu na konferenciji za novinstvo u Prištini nakon razgovora s najvišim kosovskim i međunarodnim predstavnicima kako će SAD preko svog posebnog izaslanika uz EU i UN biti izravno uključen u razgovore o rješenju konačnog statusa Kosova.

Burns je rekao da SAD neće nametati rješenje konačnog statusa Kosova, već da "rješenje moraju naći" Srbi i Albanci koji žive na Kosovu, a da ulogu Beograda u budućim pregovorima nitko ne dovodi u pitanje.

"Beograd je ravnopravan akter u razgovoru o statusu. U Beogradu mora postojati spremnost za kompromis", kazao je Burns. Također je kazao da je budućnost Srbije i Crne Gore u Europskoj uniji ukoliko Ratko Mladić i Radovan Karadžić budu izručeni Haškom sudu.

Nakon posjeta Prištini američki podtajnik u srijedu navečer otputovao je u Beograd, gdje će se u četvrtak sastati s najvišim državnim dužnosnicima službenog Beograda.

PODGORICA

Crnogorski parlament usvojio je u srijedu Deklaraciju o pridruživanju Europskoj uniji (EU) u kojoj se ističe da je ostvarenje procesa europskih integracija strateški interes građana Crne Gore.

U dokumentu je izbjegnuto spominjanje državnog statusa Crne Gore, što je bio jedan od uvjeta da deklaraciju, pored vladajuće koalicije, podrže još i najveća oporbena stranka iz prosrspskog bloka - Socijalistička narodna partija (SNP) te albanske stranke.

U vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS) kao posebno značajno smatraju to što je deklaracija usvojena većinskim konsenzusom, čime se, kako ističu njeni čelnici, "potvrđuje demokratski kapacitet Crne Gore i veliko povjerenje u institucije koje trebaju voditi europske integracije".

WASHINGTON

Američka državna tajnica Condoleezza Rice ukazala je u srijedu da bi Sjedinjene Države mogle podržati direktora UN-ove agencije za atomsku energiju Mohameda ElBaradeia za njegov treći mandat, ali ipak nije pružila izravnu potporu.

"Mi već dugo smatramo da je općenito bolje da su dva mandata za ove položaje", rekla je Rice na konferenciji za novinare nakon susreta s njemačkim ministrom vanjskih poslova Joschkom Fischerom.

"Ipak, mi smo dobro radili s dr. ElBaradeijem u prošlosti", dodala je ona.

Rice i ElBaradei će se u četvrtak sastati u Washingtonu kako bi razgovarali o njegovoj viziji onoga što će Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) "činiti u narednim krajnje važnim godinama", rekla je Rice. Ona je kazala kako je važno pitanje kako će se IAEA baviti Iranom.

Rice i Fischer su razgovarali o pregovorima koje uz potporu SAD-a trojka EU (Njemačka, Francuska i Velika Britanija) vodi s Iranom kako bi zaustavio sve aktivnosti koje mogu voditi proizvodnji nuklearnog oružja.

Fischer je na konferenciji za novinare rekao da je potrebna "uska koordinacija" između Europske unije i Sjedinjenih Država u tom pitanju.

NEW YORK

Ocjenjujući da je stanje na Cipru mirno, ali još uvijek bez održivog političkog rješenja, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan je u srijedu preporučio da se mandat UN-ovih mirovnih snaga na otoku produlji za šest mjeseci.

"Nepovjerenje između ciparskih Grka i ciparskih Turaka traje kao i vojno stanje i s time povezana percepcija prijetnje", rekao je Annan u izvješću Vijeću sigurnosti UN-a.

On je pozvao Vijeće sigurnosti da produlji mandat mirovne misije (UNFICYP), koji istječe 16. lipnja, za još šest mjeseci do 15. prosinca kako bi mogla održavati prekid vatre i "poticati uvjete koji pomažu cjelovito rješenje ciparskog problema".

PARIZ

Novi francuski premijer Dominique de Villepin u srijedu je velikom većinom glasova u parlamentu potvrđen kao novi predsjednik francuske vlade.

Za vladu na čijem je čelu Villepin glasovala su 363 člana Nacionalne skupštine, a 178 ih se izjasnilo protiv.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙