FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dnevni avaz: privatizacija Energopetrola pred propašću?

SARAJEVO,6. srpnja(Hina) - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine sve jebliža donošenju odluke o poništenju natječaja za dokapitalizaciju iprivatizaciju Energopetrola, tvrdi u današnjem broju sarajevski"Dnevni avaz".
SARAJEVO,6. srpnja(Hina) - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine sve je bliža donošenju odluke o poništenju natječaja za dokapitalizaciju i privatizaciju Energopetrola, tvrdi u današnjem broju sarajevski "Dnevni avaz".

Pozivajući se na dobro informirane izvore iz federalne vlade, list tvrdi da je to jedina odluka koja je preostala nakon što je utvrđeno da su dugovi Energopetrola za deset milijuna eura veći nego se spominjalo prilikom objave natječaja.

Konzorcij INA-MOL, koji je dao najbolju ponudu za kupnju većinskog državnog udjela u Energopetrolu, prihvatio je, sukladno natječaju, izmiriti dugove te tvrtke u iznosu od 60 milijuna konvertibilnih maraka (oko 30 milijuna eura).

No, naknadnom je revizijom utvrđeno kako su dugovanja veća za dvadesetak milijuna KM (oko 10 milijuna eura), tvrdi Avaz.

Dnevni list prenosi i da su INA i MOL u srijedu uputili pismo federalnom premijeru Ahmetu Hadžipašiću izvijestivši ga i službeno kako ne žele prihvatiti obvezu izmirenja dodatnog Energopetrolovog duga.

To je, navodi se u članku, potvrdio i ministar energetike Federacije BiH Izet Žigić koji je ujedno na čelu vladina povjerenstva za privatizaciju Energopetrola.

"S obzirom na to da su obveze nedavno definirane na 80 milijuna KM, konzorcij (INA-MOL) ne prihvaća izmirenje dodatnog duga", kazao je Žigić.

No, nije želio nagađati kakvu bi odluku Vlada Federacije BiH sada mogla donijeti.

Uprava HVB Central profit banke BiH istodobno je objavila kako je odlučila prolongirati rok za aktiviranje hipoteke nad imovinom Energopetrola, koja je dana kao zalog za raniji kredit.

Avaz pretpostavlja kako će ta odgoda vrijediti 90 dana, odnosno da je toliko vremena ostalo federalnoj Vladi da pokuša pronaći rješenje za spas od likvidacije svoje naftne tvrtke opterećene velikim dugovanjima.

Iz Ine i MOL-a danas nisu željeli komentirati pisanje i nagađanja sarajevskih medija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙