FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada Federacije BiH i uprava Aluminija žele dogovor o statusu te tvrtke

SARAJEVO, 9. lipnja 2005. (Hina) - Vlada Federacije Bosne i Hercegovineutvrdila je danas prijedlog polaznih osnova za rješenje konačnogstatusa poduzeća Aluminij iz Mostara kojima se, pored ostaloga,regulira i status svih predratnih radnika tog kombinata.
SARAJEVO, 9. lipnja 2005. (Hina) - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila je danas prijedlog polaznih osnova za rješenje konačnog statusa poduzeća Aluminij iz Mostara kojima se, pored ostaloga, regulira i status svih predratnih radnika tog kombinata.

Ministar rada i socijalne politike Radovan Vignjević kazao je kako su rješenja, koja još treba odobriti federalni parlament, u potpunosti usuglašena sa sadašnjom upravom Aluminija te da sada postoji pozitivno ozračje u kojemu je moguće riješiti sve probleme koji su se godinama gomilali.

To praktično znači kako će se otvoriti mogućnost privatizacije Aluminija odnosno pronalaska strateškog partnera za ovo vrlo profitabilno poduzeće.

Vlada Federacije BiH i mali dioničari vlasnici su 88 posto Aluminija, dok je vlasnik preostalih 12 posto dionica na temelju ulaganja u proteklim godinama postala Tvornica lakih metala (TLM) iz Šibenika.

Vlada Federacije i sadašnja uprava Aluminija pokušat će regulirati prava svih 3.413 uposlenika, koliko ih je to poduzeće imalo do početka rata, od kojih su mnogi u proteklim godinama dobili otkaze.

Predloženo je da na posao budu vraćeni svi koji su do svibnja 2000. godine, kada je u Federaciji BiH stupio na snagu novi Zakon o radu, imali manje od pedeset godina.

Ostalima bi bio plaćen radni staž i ostali doprinosi kako bi po toj osnovi mogli regulirati svoj status.

Vlada Federacije BiH nije danas raspravljala o privatizaciji Energopetrola kako je to ranije najavljivano.

Neslužbeno se doznaje kako su s predstavnicima konzorcija INA-MOL, koji je zainteresiran za sarajevsku tvrtku, u srijedu obavljeni dodatni razgovori te da su se hrvatska i mađarska naftna tvrtka obvezale u roku od sedam dana dati pismeno očitovanje o dodatnim uvjetima za prodaju Energopetrola nakon čega će Vlada Federacije zauzeti konačno stajalište.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙