FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ina Naftaplin i BH Gas surađivat će u povezivanju i izgradnji plinodvoda

ZAGREB, 29. lipnja 2005. (Hina) - Zagrebački Ina Naftaplin i sarajevskiBH Gas potpisali su pismo namjere o suradnji u ispitivanju izvedivostii isplativosti novih dobavnih pravaca za uvoz prirodnog plina uHrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.
ZAGREB, 29. lipnja 2005. (Hina) - Zagrebački Ina Naftaplin i sarajevski BH Gas potpisali su pismo namjere o suradnji u ispitivanju izvedivosti i isplativosti novih dobavnih pravaca za uvoz prirodnog plina u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Po riječima Almira Bećarevića, direktora BH Gasa, Bosna i Hercegovina želi ovim projektom pokrenuti izgradnju plinovoda Slavonski Brod - Bosanski Brod - Zenica - Sarajevo - Mostar - Ploče, uz trasu cestovnog koridora 5C. Riječ je o staroj ideji o izgradnji plinovoda između Bosanskog Broda i Ploča, koju su INA i Energopetrol razmatrali još 1990. godine, ali je realizacija zapela zbog rata.

Isplativost ovog dobavnog pravca je sigurna, smatraju čelnici Naftaplina i BH Gasa, jer se očekuje znatan rast potražnje za prirodnim plinom u BiH, koja sada iznosi 380 milijuna prostornih metara godišnje, do 2009. godine predviđa se povećanje na 650 milijuna, dok bi 2015. godine ona bi trebala dosegnuti 1,5 milijardi prostornih metara. Uz to, interes za povezivanjem plinovodnih mreža Hrvatske i BiH vide u povećanju sigurnosti opskrbe i mogućnost zajedničke kupovine većih količina plina što smanjuje njegovu cijenu.

Vrijednost prve dionice, od Bosanskog Broda do Zenice procjenjuje se između 30 i 40 milijuna dolara, dok bi druga dionica, od Zenice do Mostara zbog zahtjevnijeg terena bila skuplja.

Trenutno se BiH prirodnim plinom napaja iz samo jednog uvoznog plinovodnog pravca, onog iz Rusije, preko Ukrajine, Mađarske i Srbije i Crne Gore, preko terminala u Zvorniku.

Izvršni direktor Naftaplina za istraživanje i proizvodnju nafte i plina i član Uprave Ine Mirko Zelić istaknuo je spremnost sudjelovanja Ininih stručnjaka u projektiranju i mogućoj izgradnji plinovoda Bosanski Brod - Ploče, ali i otvorenost za suradnju u definiranju drugih dobavnih pravaca za Hrvatsku i BiH.

Jedan od njih je preko plinskog terminala na Jadranu, kapaciteta 5 milijardi prostornih metara plina, za čiju izgradnju su zainteresirane tri velike kompanije, kaže savjetnik predsjednika Uprave INE Stevo Kolundžić.

I predstavnici Naftaplina i BH Gasa predviđaju skoro povećanje cijene plina. Mirko Zelić kaže da je Naftaplin već uputio zahtjev za povećanjem cijene, kao kompenzaciju za visoku cijenu prilikom interventnog uvoza 130 milijuna prostornih metara u vrijeme prekida isporuke ruskih dobavljača, pa je plin nabavljen od drugih.

Almir Bećarević pak najavljuje povećanje cijene plina i BiH zbog visokih cijena nafte koje prate i cijene plina, te nepovoljnog kretanja tečaja dolara.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙