FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostar: Hrvatska narodna zajednica protiv izbora u BiH

MOSTAR, 17. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatska narodna zajednica BiH,stranka koja ima zastupnike u federalnom Parlamentu BiH, usprotivilase u petak organiziranju bilo kakvih izbora u BiH prije no što se nedonese novi Ustav BiH umjesto sadašnjega Daytonskog ustava.
MOSTAR, 17. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatska narodna zajednica BiH, stranka koja ima zastupnike u federalnom Parlamentu BiH, usprotivila se u petak organiziranju bilo kakvih izbora u BiH prije no što se ne donese novi Ustav BiH umjesto sadašnjega Daytonskog ustava.

U BiH su parlamentarni izbori planirani za listopad 2006. godine, a predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić nedavno je predložio žurno organiziranje prijevremenih izbora.

Predsjednik Hrvatske narodne zajednice BiH Miljenko Brkić upozorio je na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru kako bi održavanje sljedećih parlamentarnih izbora u BiH na temelju sadašnjeg Daytonskog ustava BiH, po kojem je BiH ustrojena od dva entiteta, značilo produžavanje problema u BiH na novi četverogodišnji mandat. "Nije dovoljna promjena Daytonskog ustava BiH nego je nužna radikalna, korjenita promjena u BiH, odnosno donošenje potpuno novog Ustava", rekao je Brkić.

On je istaknuo kako bi Bosna i Hercegovina umjesto kroz entitete trebalo ustrojiti od najmanje četiri regije: sarajevsku, mostarsku, tuzlansku i banjalučku. "U svakoj od tih regija svakom konstitutivnom narodu u BiH treba zajamčiti najmanje 25 posto vlasti, čime bi se izbjegla dominacija bilo kojeg naroda u bilo kojem dijelu BiH", kazao je Brkić.

Riječ je o stranci koja u federalnom Parlamentu ima tri zastupnika, a njezin čelnik Miljenko Brkić bio je svojedobno, tijekom 1992., predsjednik HDZ-a BiH. Zbog neslaganja s tadašnjom politikom HDZ-a iz Zagreba, istupio je iz HDZ BiH i oživio Hrvatsku narodnu zajednicu BiH, najstariju političku stranku s hrvatskim predznakom u BiH, koja je utemeljena još početkom 20. stoljeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙