FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novo nacionalno vijeće HDZ BiH traži RTV kanal na hrvatskom jeziku

MOSTAR, , 14. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatska demokratska zajednica BiHu utorak je prvi put utemeljila posebno Nacionalno vijeće koje će,kako je službeno rečeno, usklađivati stajališta o strateškim pitanjimaza hrvatski narod u BiH.
MOSTAR, , 14. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatska demokratska zajednica BiH u utorak je prvi put utemeljila posebno Nacionalno vijeće koje će, kako je službeno rečeno, usklađivati stajališta o strateškim pitanjima za hrvatski narod u BiH.

Kako je novinarima rekao novi predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, Nacionalno vijeće se na utemeljiteljskoj sjednici zauzelo za osnivanje radio-televizijskog kanala, odnosno programa na hrvatskom jeziku, pri donošenju zakona o RTV sustavu i servisu u BiH.

Nacionalno vijeće, kako je rekao Čović, obvezalo je sve zastupnike HDZ-a u Parlamentu BiH, te HDZ-ove ministre u Vijeću ministara BiH i sve dužnosnike HDZ BiH koji sudjeluju u razgovorima o ustroju RTV sustava u BiH da poštuju današnje stajalište Nacionalnog vijeća o zauzimanju za program na hrvatskom jeziku u BiH.

Čović je dodao kako će se HDZ BiH za to zauzimati i u razgovorima s dužnosnicima međunarodne zajednice, ali i s predstavnicima srpskih i bošnjačkih parlamentarnih stranaka kako bi se dobila njihova podrška za takvu zamisao.

Nedavno je preglasavanjem u Zastupničkom domu Parlamenta BiH odbijen zahtjev HDZ-a da se utemelji RTV kanala na hrvatskom jeziku. HDZ-ovi zastupnici najavili su da će u Domu naroda Parlamenta BiH odbiti prihvaćanje Zakona koji ne predviđa utemeljenje RTV kanala na hrvatskom jeziku, te da će u slučaju potrebe, zatražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, a žalit će se i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Međunarodni dužnosnici su dosad odbijali poduprijeti utemeljenje RTV kanala na hrvatskom jeziku objašnjavajući kako bi to izazvalo nove nacionalne podjele u BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙