FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tužiteljstvo BiH vodi istragu o Potočarima; pripreme se nastavljaju

SARAJEVO,5. srpnja(Hina) - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine priopćiloje u srijedu kako je preuzelo istragu o podmetanju eksploziva ublizini memorijalnog kompleksa kod Srebrenice, otkrivenog tijekompolicijske akcije poduzete u utorak.
SARAJEVO,5. srpnja(Hina) - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine priopćilo je u srijedu kako je preuzelo istragu o podmetanju eksploziva u blizini memorijalnog kompleksa kod Srebrenice, otkrivenog tijekom policijske akcije poduzete u utorak.

U priopćenju objavljenom u Sarajevu, Tužiteljstvo BiH navodi kako je utemeljen zajednički istražiteljski tim u kojemu sudjeluju predstavnici državnih i entitetskih policijskih agencija te da je istraga o pronalasku 35 kilograma eksploziva u ovom trenutku dobila prioritetni tretman.

"Do sada nije bilo uhićenja po nalogu ovog Tužiteljstva", stoji u priopćenju kojim su istodobno demantirane tvrdnje nekih medija iz Republike Srpske kako je prošle noći u Tuzli navodno već uhićena jedna osoba povezana s podmetanjem eksploziva.

Agencija SRNA prenijela je, pozivajući se na neimenovane policijske izvore, kako je riječ o osobi bošnjačke nacionalnosti.

Glasnogovornik MUP-a RS Radovan Pejić niti bilo tko drugi od policijskih dužnosnika nije potvrdio vijest o navodnom uhićenju.

Mediji u Federaciji BiH u srijedu također nagađaju o motivima za postavljanje eksploziva kao i mogućim počiniteljima.

Sarajevski "Dnevni avaz" tako je, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, objavio kako bi odgovorne za taj čin trebalo potražiti među policajcima Republike Srpske i to onima iz Bratunca.

Nakon otkrivanja eksploziva na dvije odvojene lokacije u blizini memorijalnog kompleksa u Potočarima, pojačane su mjere sigurnosti na širem području Srebrenice, gdje se 11. srpnja očekuje dolazak oko 50 tisuća osoba.

U Srebrenici je tijekom dana održana i sjednica organizacijskog odbora za obilježavanje 10. obljetnice pokolja nad više od osam tisuća Bošnjaka.

Na sjednici je konstatirano kako pripreme napreduju prema planu te da će se manifestacija održati sukladno ranije utvrđenom protokolu, bez obzira na pokušaj postavljanja eksplozivnih naprava.

Potvrđeno je kako će tijekom komemorativne ceremonije biti obavljen i pokop posmrtnih ostataka 611 bošnjačkih žrtava.

Konačni popis visokih inozemnih dužnosnika koji bi se trebali pojaviti u Potočarima narednog ponedjeljka još nije poznat.

Zna se da će tamo stići hrvatski predsjednik Stjepan Mesić te visoko izaslanstvo Srbije i Crne Gore u kojemu će biti Svetozar Marović, Boris Tadić i Filip Vujanović.

Očekuje se i dolazak ministra vanjskih poslova Velike Britanije Jacka Strawa te predsjednika Haaškog tribunala (ICTY), Theodora Merona koji bi trebali održati i prigodne govore.

Ujedinjene narode na komemoraciji će predstavljati Mark Malloch Brown, predstojnik ureda glavnog tajnika i voditelj UN-ovog Programa za razvoj (UNDP). Malloch Brown treća je osoba u hijerarhiji UN-a, a u Potočare će doći u svojstvu osobnog izaslanika Kofija Annana.

Annan je o tome izvijestio člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića a u svom pismu je istaknuo kako će "nas naša kolektivna odgovornost da spriječimo takav ogroman gubitak (ljudskih života) progoniti još godinama".

"Nadam se da će 10. obljetnica (masakra u Srebrenici) biti pogodna prilika da još jednom razmislimo o ljudskom neuspjehu i da podsjetimo cijeli svijet kako moramo ispuniti zajedničku odgovornost da bismo zaštitili nedužne civile od nasilja rata i spriječili da se takav užas ikada više ponovi", napisao je glavni tajnik UN-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙