FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Identificirano dvije tisuće žrtava iz Srebrenice

SARAJEVO,10. lipnja 2005.(Hina) - Međunarodno povjerenstvo za nestaleosobe (ICMP) objavilo je u petak kako je dosad identificirano dvijetisuće žrtava stradalih tijekom masakra u Srebrenici počinjenog usrpnju 1995. godine.
SARAJEVO,10. lipnja 2005.(Hina) - Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP) objavilo je u petak kako je dosad identificirano dvije tisuće žrtava stradalih tijekom masakra u Srebrenici počinjenog u srpnju 1995. godine.

Dvijetisućita žrtva identificirana je u četvrtak, a ICMP raspolaže bazom podataka o 7800 osoba koje se smatraju nestalima od pada srebreničke enklave prije gotovo deset godina.

Identitet osoba čije posmrtne ostatke stručnjaci ICMP-a nalaze u masovnim i pojedinačnim grobnicama utvrđuje se, među ostalim, usporedbom DNA uzoraka pronađenih kostiju te onih dobivenih iz krvi preživjelih srodnika.

"Naporno radimo na pronalaženju i identificiranju preostalih šest tisuća žrtava iz Srebrenice", izjavio je glavni forenzični patolog ICMP-a dr. Rifat Kešetović.

Pronalaženje tijela ubijenih u Srebrenici znatno otežava činjenica da su počinitelji zločina u velikom broju slučajeva pokušali prikriti tragove tih nedjela premještanjem posmrtnih ostataka iz primarnih grobnica.

Rezultat takvih postupaka su nekompletna tijela koja se pronalaze u tzv. sekundarnim grobnicama pa su stručnjaci ICMP-a prisiljeni kombinirati tradicionalnu forenzičnu arheologiju i antropologiju s novim metodama DNA analize.

Članovi Izvršnog odbora Fondacije "Srebrenica - Potočari" koja je zadužena za izgradnju memorijalnog kompleksa ubijenim Bošnjacima, u četvrtak su dopunili popis od 8106 imena nestalih Srebreničana koja će biti uklesana na spomen-obilježje u Potočarima.

Taj popis nije cjelovit, a član Odbora Amor Mašović izjavio je kako bi mu nakon dodatnih provjera moglo biti dodano još imena.

Također je odlučeno da se 11. srpnja kada će biti obilježena 10. obljetnica pada Srebrenice na groblju u Potočarima pokopa 510 tijela koja su do sada identificirana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙