FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG: Ne može se izbjeći suočavanje s ratnim naslijeđem

BEOGRAD,5.srpnja(Hina) - Srbija odnosno državna zajednica Srbija i CrnaGora mora se suočiti s posljedicama ratnog naslijeđa, osuditi zločinei učiniti sve da zločinci izađu pred lice pravde i tako pomagatipomirenju, rečeno je u utorak u Beogradu na okruglom stolu o temi"Ratni zločin-suđenje-pravda-pomirenje", što ga je organiziraoNacionalni savjet SCG za suradnju s Haaškim tribunalom.
BEOGRAD,5.srpnja(Hina) - Srbija odnosno državna zajednica Srbija i Crna Gora mora se suočiti s posljedicama ratnog naslijeđa, osuditi zločine i učiniti sve da zločinci izađu pred lice pravde i tako pomagati pomirenju, rečeno je u utorak u Beogradu na okruglom stolu o temi "Ratni zločin-suđenje-pravda-pomirenje", što ga je organizirao Nacionalni savjet SCG za suradnju s Haaškim tribunalom.

" Vlasti u Beogradu su svjesne da je Mladić zapreka daljnjem približavanju SCG Europskoj uniji. Nakon što se u Haagu nađu Ratko Mladić i još šestorica optuženika za ratne zločine, Srbiji i Crnoj Gori neće se više nametati uvjeti, rekao je predsjednik tog Savjeta Rasim Ljajić.

"Rane su ovdje još svježe i dugo ćemo se suočavati s posljedicama ratnog naslijeđa. Ne želimo relativizirati zločin. Mi moramo učiniti ono što je do nas, a naši susjedi ono što oni misle da trebaju učiniti", rekao je uz ostalo Ljajić.

On je najavio da će idućeg mjeseca biti objavljena knjiga o suđenjima za ratne zločine do sada organiziranima u SCG.

Ljajić je najavio i da će obljetnica operacije "Oluja", kada su, kako je rekao, iz Hrvatske protjerane desetine tisuća Srba, 5. kolovoza biti obilježena u nekom od izbjegličkih logora u Srbiji.

Sudjelujući u raspravi šef misije OEES-a u SCG Maurizio Massari je upozorio kako se procesuiranje odgovornih za ratne zločine neće okončati zatvaranjem Haškog suda, i istaknuo da se pravosuđe i policija u Srbiji moraju u tom smislu pripremiti za novu ulogu u godinama koje im predstoje.

Massari je pozdravio odluku predsjednika Srbije Borisa Tadića da ode na obilježavanje desete obljetnice zločina u Srebrenici, jer će tim činom Srbija pokazati da osuđuje zločine i suosjeća sa žrtvama.

Po riječima ministara obrane SCG Prvoslava Davinića " ne može se negirati da su zločine tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji činile sve strane, ali država Srbija, bez obzira na to, mora odraditi svoj dio posla u suočavanju s prošlošću".

U raspravi je također rečeno da samo istina može dovesti do pomirenja i da na tome treba raditi.

Okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici diplomatskog zbora i međunarodnih organizacija u Beogradu. Kako je rečeno, to je bio prvi u nizu takvih skupova o ratnim zločinima, kojima će vlasti SCG domaću i inozemnu javnost obavještavati o onome što po tom pitanju rade.

(Hina) xtman ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙