FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: političari i mediji počeli govoriti o potrebi suočavanja s ratnim zločinima

BEOGRAD,5. lipnja 2005.(Hina) - Srbijansku političku scenu posljednjihje dana potrslo prikazivanje video-snimke ubojstva šestoricesrebreničkih civila, od kojih su četvorica bila maloljetna te 1995.godine kada su ih usmrtili pripadnici postrojbe "Škorpioni" i poziviza suočavanje Srbije sa zločinima , umjesto dosadašnjeg "guranja podtepih", postaje sve prisutnije u medijima.
BEOGRAD,5. lipnja 2005.(Hina) - Srbijansku političku scenu posljednjih je dana potrslo prikazivanje video-snimke ubojstva šestorice srebreničkih civila, od kojih su četvorica bila maloljetna te 1995. godine kada su ih usmrtili pripadnici postrojbe "Škorpioni" i pozivi za suočavanje Srbije sa zločinima , umjesto dosadašnjeg "guranja pod tepih", postaje sve prisutnije u medijima.

U subotu je predsjednik srbijanskog parlamenta najavio kako će se pripremiti deklaracija kojom će se osuditi zločin u Srebrenici. Međutim, on je najavio kako taj tekst neće biti sročen na zahtjev nevladinih udruga, već će to biti dokument koji bi trebali pripremiti i usvojiti svi skupštinski zastupnici.

Takvo stajalište pozdravio je ministar pravde Srbije Zoran Stojković u izjavi za Radio B92.

"Ssiguran sam da će se donijeti neki valjan akt da se zaista osude svi zločini i da svi odgovaraju", rekao je.

Upozorio je koliko je bitno to učiniti zbog samog suočavanja Srbije s prošlošću.

"Ako mi osudimo sve zločine, svi koji budu otkriveni i budu procesuirani, oni treba da odgovaraju ovdje i da se narod suoči s time, jer samo tako postajemo svjesni što se dogodilo u prethodnom periodu", rekao je.

Predsjednik Beogradskog centra za ljudska prava, koji je podržao rezoluciju nevladinih udruga , Vojin Dimitrijević, izrazio je, međutim, žaljenje što parlament nije odmah udovoljio zahtjevu nevladinog sektora već se odlučio za privremenu odgodu.

"Tu se ne može govoriti ni o čijim političkim poenima, jer netko tko nije politička stranka ne može ni prikupljati političke poene na osnovi toga. Prema tome, propuštaju se prilike pokazati kako je društvo u Srbiji, Skupština Srbije, pogođeno ovim otkrićima i žalim što Skupština to nije odmah stavila na dnevni red , što se gledalo tko to predlaže, umjesto da se povelo računa o kakvom se otkriću radi".

Profesor Dimitrijević je u emisiji "Nije srpski šutjeti" beogradske BK televizije , rekao kako su kod političara, ipak, posljednjih dana uočavaju pomaci.

Nije međutim dobro što se "intektualna elita oko toga još nije oglasila, jer je takav stav štetan po državu ", rekao je Dimitrijević.

Crkva bi trebala biti prva koja bi zločine glasno osudila, dodao je Dimitrijević.

Beogradski elektronski mediji citiraju ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuka Draškovića koji je u intervjuu austrijskoj agenciji APA rekao da "treba uhititi i suditi svim osobama koje su sudjelovale u ratnim zločinima, kao i onima koje su zapovijedale ili ih organizirale".

Treba uhititi bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića, naglasio je Drašković i ocijenio "korisnim" što se u Srbiji pojavila video-snimka ubojstva šest srebreničkih Bošnjaka u blizini Trnova.

Drašković drži da bi se sada u Srbiji trebala pokrenuti javna kampanja na temu ratnih zločina.

"Stanovništvo Srbije šokirano je tom snimkom", rekao je i naglasio "bilo bi bolje da se snimka pojavila još prije deset godina".

Čelnici Narodnog pokreta 5. oktobar zatražili su da budu optuženi svi koji su odgovorni za zločin u Srebrenici 1995. godine.

Bivši potpredsjednik vlade Srbije, sada lider Liberalno demokratske frakcije Čedomir Jovanović, rekao je "kako se premijer Srbije Vojislav Koštunica trebao odmah, kada je snimka emitirana, obratiti građanima i progovoriti o zlu s kojim su se građani suočili".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙