FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Britanski prijedlog pomirbe ne nailazi na pozitivan odjek

ZAGREB, 1. srpnja 2005. (Hina) - Britanski pokušaj da se obljetnicapokolja u Srebrenici, najgoreg zločina rata u bivšoj Jugoslaviji,iskoristi da ujedini sve strane u međusobnom oprostu je propao ačelništvo bosanskih muslimana ljutito ga odbacuje, piše londonski TheGuardian u vezi prijedloga britanskog ministarstva vanjskih poslovačelništvima BiH, Hrvatske i SCG-a da izdaju zajedničku deklaraciju o"pomirbi i oprostu" prigodom obilježavanje 10. obljetnice pokolja uSrebrenici.
ZAGREB, 1. srpnja 2005. (Hina) - Britanski pokušaj da se obljetnica pokolja u Srebrenici, najgoreg zločina rata u bivšoj Jugoslaviji, iskoristi da ujedini sve strane u međusobnom oprostu je propao a čelništvo bosanskih muslimana ljutito ga odbacuje, piše londonski The Guardian u vezi prijedloga britanskog ministarstva vanjskih poslova čelništvima BiH, Hrvatske i SCG-a da izdaju zajedničku deklaraciju o "pomirbi i oprostu" prigodom obilježavanje 10. obljetnice pokolja u Srebrenici.

Dužnosnici u Bosni i Hrvatskoj taj prijedlog pripisuju britanskom ministru vanjskih polsova Jacku Strawu, te navode da ga posljednjih tjedana prenose veleposlanstva Velike Britanije, piše list navodeći izjavu neimenovanog britanskog izvora da "nema službenog prijedloga Jacka Strawa". Izvor lista pojašnjava kako je Velika Britanija "potaknula zemlje da razmotre više inicijativa", te da usmjeravanje međunarodne pozornosti na Srebrenicu obilježavanje obljetnice pokolja čini idealnom prilikom za "državničku inicijativu".

"Viši hrvatski dužnosnik izjavio je da se iznenadio kada mu je priopćena ta zamisao", nastavlja list i prenosi ocjenu Tomislava Jakića, savjetnika za vanjsku politiku hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da "postoje samo dvije strane koje se u Srebrenici trebaju ispričati - Srbi i Nizozemci". "Zamisao da se svatko svakome treba ispričati izvrće ono što se dogodilo", rekao je Jakić, navodi list.

Londonski list također prenosi reakcije Edina Dilberovića savjetnika za vanjsku politiku Sulejmana Tihića, bošnjačkog predstavnika u predsjedništvu BiH, koji kaže da je to "potpuno neprihvatljivo". "Srebrenica je pogrešno mjesto i pogrešno vrijeme za deklaraciju o pomirbi i pomirenju. Srebrenica je posebna. To je bio stvaran organiziran pokolj. Prijedlog Britanaca ne može biti ozbiljan", rekao je Dilberović.

"Potpuno je glupo i neprihvatljivo da na 10. obljetnicu treba doći do oprosta za sve", ocijenio je za list Srđan Dizdarević, predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava za BiH.

"Čini se da su britanski diplomati vrlo loše procijenili lokalno raspoloženje iznoseći prijeldog zajedničke deklaracije za zacjeljivanje rana koje, u slučaju Srebrenice, ostaju svježe za desetke tisuća rođaka ubijenih od kojih još mnogi nisu našli posmrtne ostatke svojih voljenih", ocjenjuje u članku dopisnik londonskog lista.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙