FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljajić: SCG će izručiti Ratka Mladića

BEOGRAD,1. srpnja(Hina) - Srbija i Crna Gora izručit će haaškogoptuženika Ratka Mladića Haaškom sudu, a vrlo brzo će biti iniciransastanak sigurnosnih struktura SCG, Bosne i Hercegovine i međunarodnezajednice, kako bi se "u potpunosti pokrio dio granice SCG i BiH, gdjesu se u prošlosti kretali Mladić i drugi haaški optuženici", izjavioje u petak predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s haškimtribunalom Rasim Ljajić.
BEOGRAD,1. srpnja(Hina) - Srbija i Crna Gora izručit će haaškog optuženika Ratka Mladića Haaškom sudu, a vrlo brzo će biti iniciran sastanak sigurnosnih struktura SCG, Bosne i Hercegovine i međunarodne zajednice, kako bi se "u potpunosti pokrio dio granice SCG i BiH, gdje su se u prošlosti kretali Mladić i drugi haaški optuženici", izjavio je u petak predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s haškim tribunalom Rasim Ljajić.

"SCG je u posljednjih sedam mjeseci napravila značajan napredak u suradnji s Haaškim sudom. Uvjeren sam da ćemo i ostale obveze, uključujući i izručenje Ratka Mladića, u potpunosti izvršiti", kazao je Ljajić na okruglom stolu "Prava optuženih i njihova obrana u postupku pred Tribunalom za bivšu Jugoslaviju i pred domaćim pravosudnim organima", održanom u Beogradu.

Potpuno je sigurno da se Mladić ne nalazi u svojoj kući u Beogradu, gdje je boravio do 2002. godine, jer je to utvrđeno provjerom prošle godine, kazao je Ljajić, dodajući da Mladić nije tad uhićen zato što je postojala realna opasnost od sukoba policije s dijelom vojske koja ga je u tom trenutku čuvala.

"Mislim da treba provesti istragu o tome tko je štitio i čuvao Mladića", kazao je Ljajić.

Ljajić je naglasio da suradnja s Haaškim sudom nije samo međunarodna, već i "moralna i politička obveza zemlje", pri čemu je neophodna suradnja država regije u procesu otkrivanja počinitelja ratnih zločina, razmjeni dokumentacije i dostupnosti svjedoka.

Na okruglom stolu u petak su državni tužitelj Bosne i Hercegovine Marinko Jurčević, republički javni tužitelj Srbije Slobodan Janković i specijalni tužitelj za ratne zločine Vojislav Vukčević potpisali Sporazum o suradnji SCG i BiH u procesu procesuiranja ratnih zločina.

Sličan sporazum prije nekoliko mjeseci potpisali su u Beogradu i državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić i srbijanski republički tužitelj i specijalni tužitelj za ratne zločine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙