FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 5. srpnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do9,30 sati.
ZAGREB, 5. srpnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

ZAGREB - Snažan potres jakosti 6,7 stupnjeva po Richteru pogodio je u utorak indonezijski otok Sumatru, izazvavši paniku među stanovništvom, no nema informacija o žrtvama i štetama. Potres je pogodio zapadnu obalu otoka i osjetio se duž zapadnog područja Sumatre te na udaljenim otocima, izvijestili su iz Agencije za meteorologiju i geofiziku. Američki geolozi javljaju da je epicentar potresa jačine 6,7 stupnjeva bio u moru blizu otoka Nias, oko 200 kilometara zapadno od grada Sibolga, odnosno 1400 kilometara sjeverozapadno od Džakarte.

MONTREAL - Najozloglašenija kanadska zatvorenica puštena je u ponedjeljak na slobodu nakon što je odslužila 12 godina zatvora zbog silovanja, mučenja i ubojstva dviju tinejdžerica i 15-godišnje sestre. U zamjenu za svjedočenje protiv bivšeg supruga Paula Bernarda koji služi doživotnu kaznu zatvora, 35-godišnja Karla Homolka dobila je manju kaznu, a na sudu je izjavila da je bila zlostavljana supruga koja je u zločinu sudjelovala kako bi zaštitila sebe i svoju obitelj. Mjesecima nakon što se nagodila s tužiteljima odvjetnici njezinog supruga objavili su kućnu video snimku bračnog para koja pokazuje da je Homolka dobrovoljno sudjelovala u zločinu.

BAGDAD - Četiri djelatnice bagdadske zračne luke poginule su, a tri su ranjene u utorak ujutro na putu za posao kada je napadnut njihov minibus, priopćili su izvori iz ministarstva unutarnjih poslova. Do napada je došlo u Ameriji, što je sektor u kojem su česti napadi i atentati. U utorak ujutro ranjen je i bahreinski diplomat u Iraku kada su na njegov automobil vatru otvorili naoružani napadači. Radi se o drugom napadu na visokog arapskog diplomata u tri dana. Hassan al Ansari, otpravnik poslova veleposlanstva Bahreina, ranjen je na putu za posao.

WASHINGTON - Francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy u ponedjeljak navečer doputovao je u svoj prvi posjet SAD-u te je u Washingtonu sudjelovao na večeri koju je u čast proslave američkog Dana neovisnosti 4. srpnja priredio direktor američke Središnje Banke Alan Greenspan, izvijestile su agencije. U utorak bi Douste-Blazy trebao razgovarati s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice s kojom se prije deset dana nakratko sastao u Londonu na marginama sastanka G8. Rice i Douste-Blazy razgovarat će o bilateralnim odnosima u svjetlu aktualne krize unutar EU-a, o stanju na Bliskom istoku i u Iranu.

MANILLA - Filipinska predsjednica Gloria Arroyo rekla je u utorak da je spremna suočiti se s izglasavanjem povjerenja nakon optužbi o izbornoj prevari. "Izglasavanje povjerenja nije opravdano i samo je gubljenje vremena", rekao je glasnogovornik predsjednice u priopćenju. "Ali, ako je to jedini način da se stane na kraj optužbama i sadašnjem političkom cirkusu slažemo se s tom mjerom", rekao je Ignacio Bunye. Arroyo se nalazi u središtu skandala nakon što je prošlog mjeseca objavljena snimka njezina telefonskog razgovora zbog kojega oporba traži da siđe s vlasti. Ona je ponudila ispriku zbog toga što je telefonirala jednom izbornom povjereniku za vrijeme prebrojavanja listića na predsjedničkim izborima u svibnju 2004. ali je zanijekala da je utjecala na rezultate.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙