FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sat

ZAGREB, 25. lipnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 12,30 sati.
ZAGREB, 25. lipnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

TEHERAN - Konzervativni teheranski gradonačelnik Mahmud Ahmedinedžad uvjerljivi je pobjednik iranskih predsjedničkih izbora, objavilo je u subotu ministarstvo vanjskih poslova. Ahmedinedžad je osvojio 62,2, a njegov protukandidat, umjereni klerik Hašemi Rafsanđani 35,5 posto glasova. Rezultati se temelje na 90 posto prebrojanih od otrpilike 26 milijuna ubačenih glasačkih listića. Odaziv je bio oko 55 posto, odnosno osam posto manje nego u prvom krugu. Ovakav rezultat iranskim tvrdolinijašima, nakon vjerske, daje i potpunu svjetovnu vlast u zemlji. Naime, na prošlogodišnjim općim izborima konzervativci su pobijedili reformiste i vratili kontrolu nad parlamentom. Sada im je to uspjelo i s predsjedničkim uredom.

NANTERRE - Francuski svećenik, liječnik i humanitarni radnik Francois Lefort osuđen je u petak navečer na osam godina zatvora zbog silovanja i seksualnog zlostavljanja maloljetnika u Senegalu i Francuskoj od 1994. do 1995. Nakon desetogodišnje istrage i trotjednog sudskog procesa, porota suda u francuskom Nanterresu proglasila je Laforta krivim zbog seksualnih zlostavljanja šest senegalskih maloljetnika. Svećenik (56), bivši djelatnik humanitarne Zaklade Raoul Follereau i član Liječnika bez granica, odmah je prebačen u zatvor.

ATENA - Grčko pravosuđe otvorilo je istragu o mogućem sudjelovanju "grčkih dobrovoljaca" u masakru u Srebrenici, izvijestio je u petak ministar pravosuđa Anastasios Papaliguras, koji u svom govoru u parlamentu po prvi puta nije isključio takvu mogućnost. "Ne isključujem mogućnost da postoji izvjesna odgovornost grčkih državljana" u masakru što su ga nad gotovo 8.000 Muslimana u Srebrenici 1995. počinile srpske snage, izjavio je Papaliguras u petak navečer pred članovima parlamenta, odgovarajući na pitanje socijalističkog zastupnika Andreasa Andrianopulosa.

SARAJEVO - Zamjenik ministra vanjskih poslova Kine Zhang Yesui i ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić razmijenili su u subotu u Sarajevu note o donaciji kineske vlade Bosni i Hrecegovini u iznosu od milijun eura, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Doministar Yesui predvodio je kinesko izaslanstvo koje je u BiH boravilo radi političkih konzultacija dvije zemlje a tom prigodom konstatirano je kako između Kine i BiH nema otvorenih pitanja. Ministar Ivanić potvrdio je kako BiH podupire politiku jedne Kine dok je zamjenik šefa kineske diplomacije ponovio potporu integraciji BiH u Europsku uniju.

RAMADI - Skupina iračkih gerilaca napala je u subotu policijsku postaju u gradu Ramadiju, zapadno od Bagdada, i ubila osmoricu policajaca. Skupina od 20 militanata napala je policijsku postaju, u predgrađu Ramadija, glavnog grada provincije Anbar, objavio je šef policije. "Osmorica su ubijena, a jedan je policajac ranjen", rekao je policijski general Šakir Mohamed Salih.

RIM - Milanski sudac Guido Salvini izdao je nalog za uhićenje, zbog sumnje u međunarodni terorizam, bivšeg imama milanske džamije Abu Omara i istodobno za uhićenje 13 američkih agenata CIA-e optuženih za otmicu Abu Omara i njegovo prebacivanje u Egipat, piše u subotu list Corriere della Sera. Sve se dogodilo 17. veljače 2003. u Milanu kada je otet imam Abu Omar, koji je zatim prebačen zrakoplovom iz Aviana u Njemačku i otuda u Kairo, gdje je zatvoren.

DUBLIN - Oko 80,000 ljudi oduševljeno je u petak navečer u Croke Parku u Dublinu sudjelovalo na prvom "domaćem" koncertu grupe U2 na ovogodišnjoj europskoj turneji, javio je BBC. Koncert u petak bio je prvi od tri nastupa grupe U2 u rodnom Dublinu i očekuje se da će ih u glavnom irskom gradu uživo gledati ukupno 250,000 obožavatelja. Najveći rock bend na svijetu nastup je otvorio pjesmom "Vertigo", a potom je uslijedio 25 godina stari hit "I Will Follow" uz gromoglasno odobravanje 80,000 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙