FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 24. lipnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 21 sat.
ZAGREB, 24. lipnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

SARAJEVO - Parlamentarna skupština Vijeća Europe prihvatila je u četvrtak posebnu deklaraciju kojom se osuđuje genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, počinjen u srpnju 1995. godine. Kako je prenijela novinska agencija Federacije BiH - FENA, Deklaracija je na sjednici održanoj u Strasbourgu prihvaćena kao dokument što ga je potpisalo 36 zastupnika. Deklaracija je donesena na prijedlog zastupnika iz Bosne i Hercegovine Seada Avdića iako su joj se usprotivili njegovi kolege srpske nacionalnosti ističući da o njoj nije postignuta suglasnost u Parlamentu BiH.

TEHERAN - Iran je ponovno produžio glasovanje u drugom krugu predsjedničkih izborima u petak, u kojemu sudjeluju umjereni vjerski vođa Akbar Hašemi Rafsanđani i konzervativni Mahmud Ahmadinežad, priopćio je izvor u ministarstvu unutarnjih poslova. Izvor koji je htio ostati anoniman, rekao je da će se birališta zatvoriti u 21.00 sat (18.30 sati po srednjoeuropskom vremenu), dva sata kasnije nego je bilo planirano. Birališta su se otvorila u 9.00 sati po mjesnom vremenu.

SARAJEVO - Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) bit će ukinut, to jest zamijenjen uredom posebnog predstavnika Europske unije u toj zemlji sa znatno drukčijim ovlastima od sadašnjih čim bosanskohercehovačke vlasti pokrenu nužne reforme i osiguraju početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju Uniji, zaključio je u petak na sjednici u Sarajevu Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC). Visoki predstavnik Paddy Ashdown izjavio je novinarima nakon sastanka da se ne može pregovarati o ispunjavanju postavljenih uvjeta za pridruživanje BiH Europskoj uniji. "Neke europske zemlje odlučno zahtijevaju cjelovito ispunjavanje postavljenih uvjeta", dodao je Ashdown.

ATENA - Štrajk javnih službi uzrokovao je u petak u Grčkoj opći kolaps, otkazani su letovi zrakoplova, državna uprava zatvorila je urede, a sindikati prosvjeduju protiv gospodarskih reforma koje vlada želi uvesti. Oko 3.000 prosvjednika izašlo je na ulice Atene uzvikujući slogane protiv gospodarskih reforma konzervativne vlade. Nadomak grada, turisti čekaju u atenskoj međunarodnoj zračnoj luci, budući da je državna zrakoplovna tvrtka Olympic Airlines otkazala stotinjak i odgodila deseta letova zbog štrajka osoblja. Zaposlenici atenskog metroa i državne željeznice također su obustavili rad.

LJUBLJANA - Slovenska nacionalna alijansa, koju vode nekadašnji predsjednički kandidat Slovenske pučke stranke (SLS) Jožko Joras i bivši vicepremijer Marjan Podobnik, objavila je zbornik radova slovenskih autora na engleskom jeziku u kojem se dokazuje da su "stari Slovenci" živjeli u dubini istarskog poluotoka, južnije od rijeke Mirne, što bi, kako se tvrdi, trebalo uvažavati prilikom zaključivanja sporazuma o granici između Hrvatske i Slovenije. "Zbornik će s odgovarajućim popratnim pismom biti poslan predstavnicima stranih država u Sloveniji i drugim državama", priopćila je u petak Nacionalna alijansa.

MOSTAR - Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine pozvala je Hrvate u BiH na građanski neposluh i neplaćanje RTV pretplate za Federalnu televiziju tvrdeći kako se na njoj na emitira program na hrvatskome jeziku. "Smatramo da je građanski neposluh legalan, legitiman i demokratski oblik borbe u nedostatku dijaloga, tolerancije, suglasnosti i poštivanja i prihvaćanja razlika među narodima sve dok se uskraćuju temeljna individualna i kolektivna ljudska prava i slobode i dok smo u latentnom državno-pravnom rasulu", istaknuo je HSP BiH.

JERUZALEM - Naoružani Palestinci otvorili su u petak vatru na skupinu doseljenika na jugu Zapadne obale, ubivši izraelskog mladića (17) i ranivši dvije osobe, i tako još više ugrozili gotovo petomjesečno primirje. Naoružani Palestinci zapucali su iz automobila na autostopere koji su stajali kod križanja jugozapadno od Hebrona, pobjegli na jug i zatim se vratili kako bi izveli i drugi napad, priopćila je izraelska vojska.

BELFAST - Irska republikanska armija (IRA) u petak se priopćenjem objavljenom u listu "Derry Journal" javno ispričala obitelji 14-godišnjakinje koju su njezini pripadnici ubili godine 1973. Kathleen Feeney ubijena je blizu doma u Londonderryju, drugom po veličini gradu Sjeverne Irske. Tada je IRA za smrt 14-godišnje djevojčice okrivila britansku vojsku. "Željeli bismo se bezrezervno ispričati obitelji Feeney za Kathleenenu smrt i svu bol koju smo im svojim činom nanijeli", stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙