FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 25. lipnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 9,30 sati.
ZAGREB, 25. lipnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

SOFIA - Bugari su rano ujutro u subotu počeli izlaziti na parlamentrane izbore koji će odlučiti tko će ih uvesti u Europsku uniju (EU). Oko 6.7 milijuna registriranih birača bira 240 zastupnika iz 22 političke stranke i koalicije. Predizborne ankete pokazuju da će 38 posto glasova osvojiti socijalisti, nasljednici nekadašnjih komunista. Nacionalni pokret premijer Simona Sakskoburgotskog, na vlasti od srpnja 2001. godine, zauzima prema anketama drugo mjesto s 22 posto glasova. Inozemni stručnjaci procijenjuju da su reforme koje je proveo premijer i bivši kralj dovele do makroekonomske stabilnosti, značajnih stranih investicija i visokokog gospodarskog rasta.

PARIZ - Povezujući tri različite reportaže iz Hrvatske koje ispunjavaju gotovo cijelu stranicu u rubrici Europska Unija, pariški Le Monde u svom subotnjem izdanju ističe u samom naslovu kako se Hrvatska pita o osnovanosti svog ulaska u EU te dodaje da su rezultati referenduma u Francuskoj i Nizozemskoj osnažili hrvatsku zabrinutost. "Mlada hrvatska republika ne zna više što da misli o Europskoj uniji. U prilog prijema izjašnjavalo se 2004. godine 72 posto stanovništva. Na obje strane govorilo se o brzom ulasku, možda i prije konca desetljeća. No, u ožujku, Bruxelles je odložio početak službenih pregovora sa zemljom kandidatom. Kao razlog je navedeno odbijanje Hrvatske da u 'potpunosti surađuje' u izručenju generala Ante Gotovine, optuženog 2001. od Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine nad Srbima", podsjeća pariški dnevnik te navodi riječi Đure Dečaka kako je "Europska unija učinila od Gotovine nacionalnog junaka".

JERUZALEM - Izraelska vojska uhitila je 14 članova radikalne palestinske skupine Islamski džihad u noći s petka na subotu, nakon ubojstva jednog izraelskog doseljenika u petak na Zapadnoj obali. Većina pripadnika Islamskog džihada uhićena je u Ramallahu i okolnim selima. Izraelski ministar obrane Shaul Mofaz najavio je da će se takve akcije nastaviti jer su izraelske vlasti nezadovoljne radom palestinskih vlasti na suzbijanju militantnih skupina. Izraelski doseljenik ubijen je u petak na ulici pokraj Hebrona. Na njega su iz jurećeg automobila pucali naoružani Palestinci i tako dodatno uzdrmali krhko izraelsko-palestinsko primirje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙