FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30

ZAGREB, 6. lipnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do4,30 sati.
ZAGREB, 6. lipnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BEČ

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader bio je na proslavi 60. rođendana austrijskog kancelara Wolfganga Schuessela koja je održana jučer navečer u dvorcu Hofburg u Beču.

"Prihvatio sam rado poziv austrijskog kancelara Wolfanga Schuessela da sudjelujem na proslavi njegova 60. rođendana", izjavio je premijer Sanader i dodao da mu je drago što je na proslavi bio i čitav niz gostiju iz Europe s kojima je mogao razgovarati o stanju u pogledu pristupnih pregovora Hrvatske i Europske unije.

Proslavi Schuesselova rođendana nazočili su i slovački premijer Mikulaš Dzurinda, predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu Hans Gert Poettering te više zastupnika u Europskom parlamentu.

S ministrima u austrijskoj vladi Sanader je razgovarao o konkretnim projektima oko ulaganja u Hrvatskoj. "Posebice nas zanimaju greenfield investicije. Znamo da je Austrija naš najveći trgovinski partner, ali želimo što više greenfield investicija u Hrvatskoj", rekao je Sanader.

PARIZ

Novi francuski premijer Dominique de Villepin jučer je od svojih ministara zatražio da budu "prva vlada koja će svu svoju energiju usmjeriti na borbu protiv nezaposlenosti", izjavio je vladin glasnogovornik.

"Naš je apsolutni prioritet, kazao je premijer, bitka za zapošljavanje. Nismo prva vlada koja se na tome angažirala ali, objasnio je, želim da budemo prva vlada koja će u to utrošiti svu svoju energiju", kazao je glasnogovornik Jean-Francois Cope nakon konzultacija članova nove francuske vlade.

Tri dana nakon imenovanja nove vlade, premijer je "utvrdio naše prioritete i ozračje u kojem želi da radi cjelokupna vlada", dodao je Cope.

Prema njegovim riječima, "Francuzi su izrazili stvarne brige glede svoje budućnosti i Europe, i od nas očekuju da zacrtamo nove smjernice".

VARŠAVA/RIM

Usprkos posljednjoj želji pokojnoga pape Ivana Pavla II., njegovi osobni dokumenti nisu spaljeni nakon njegove smrti 2. travnja, rekao je jučer Papin dugogodišnji tajnik za poljski radio.

Stanislaw Dziwisz, postavljen u petak za krakovskoga nadbiskupa, izjavio je da nije izvršio posljednju želju pape Poljaka i uništio njegove privatne dokumente.

On je te dokumente ostavio u Rimu na izučavanje povjesničarima. Sebi je Dziwisz zadržao 27 tomova dnevnika koji je Ivan Pavao II. vodio i u nj bilježio pojedinosti iz svoga pontifikata.

Dziwisz je na mjestu krakovskoga nadbiskupa zamijenio kardinala Franciszeka Macharskoga. Iz iste je nadbiskupije i Karol Wojtyla otišao na mjesto Pape 1978.

MOSKVA

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost, ruski pisac Aleksandar Solženjicin, izjavio je jučer na televiziji da "u Rusiji nema demokracije" pa, shodno tome, "ne postoji nikakva opasnost da nestane".

Proslavljeni 86-godišnji autor knjige "Arhipelag gulag" tvrdi da je demokraciji potrebno lokalno samoupravljanje, kao na Zapadu, gdje dobro funkcionira. Izrazio je žaljenje što toga u Rusiji nema jer se, kako je rekao, "Duma (donji dom parlamenta) boji ljudi".

Solženjicin je također osudio sustav političkih stranaka jer birač glasa za određenu formaciju a ne za osobu, a anonimni zastupnici se ne osjećaju odgovorni sami pred sobom.

Solženjicin, dobitnik Nobelove nagrade 1970. godine, 1974. je protjeran iz SSSR-a. Nakon povratka iz SAD-a 1994. vrlo se kritički odnosi prema razvoju stanja u Rusiji i gorljivo zagovara povratak tradicionalnim moralnim vrijednostima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙