FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naftne i bankarske dionice ojačale svjetske burzovne indekse

ZAGREB/NEW YORK, 3. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Unatoč pritiscimarekordnih cijena nafte od gotovo 61 dolara po barelu, odluci američkesredišnje banke Fed o povećanju ključnih kamatnih stopa i najavinastavka ciklusa monetarnog zaoštravanja u SAD-u, svjetski burzovniindeksi prošlotjedno su poslovanje završili u plusu, podržani jačanjemnaftnih i bankarskih dionica.
ZAGREB/NEW YORK, 3. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Unatoč pritiscima rekordnih cijena nafte od gotovo 61 dolara po barelu, odluci američke središnje banke Fed o povećanju ključnih kamatnih stopa i najavi nastavka ciklusa monetarnog zaoštravanja u SAD-u, svjetski burzovni indeksi prošlotjedno su poslovanje završili u plusu, podržani jačanjem naftnih i bankarskih dionica.

Njujorški Dow Jones indeks završio je tjedan na 10.303 bodova, na tjednom dobitku od blagih 0,05 posto. Tehnološki Nasdaq indeks ojačao je 0,2 posto, na 2.057 bodova.

Cijene sirove nafte na američkom tržištu prošli su tjedan dosegnule rekordan gotovo 61 dolar uslijed pojačanih kupovina špekulativnih fondova, potaknutih izgledima za snažniju američku i globalnu potražnju u četvrtom tromjesečju, kazali su trgovci. "Postoji zabrinutost oko cijene nafte i utjecaja koji će imati na gospodarstvo i zarade", kazao je Hugh Johnson iz Johnson Illington Advisorsa.

Od najvećih blue-chip gubitnika, pogođenih skokom cijena nafte, izdvaja se industrijski konglomerat United Technologies, čije su dionice oslabile 1,2 posto, te njegov rival Honeywell International, na gubitku od 1,1 posto. Obje dionice sadržane su u indeksu Dow čije je gubitke pak donekle ograničilo jačanje dionica naftne kompanije Exxon Mobil za dva posto uslijed rekordnih cijena nafte. Poskupjele su i dionice ostalih pripadnika naftnog sektora poput ConocoPhilipsa, i to 2,3 posto.

Fedovo Vijeće za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) donijelo je jednoglasnu odluku o povećanju kamatnih stopa s tri na 3,25 posto, najvišu razinu od sredine rujna 2001. Dok je njihovo deveto povećanje bilo očekivano, financijska tržišta nadala su se da će Fed ustvrditi kako je ciklus zaoštravanja monetarne politike priveden kraju u godini kada kompanije očekuju usporavanje rasta dobiti. Umjesto toga, FOMC je kazao da može nastaviti s podizanjem kamatnih stopa odmjerenim tempom, što je znak da slijede nova povećanja za četvrtinu postotna boda.

Više kamatne stope obično su negativne za dionice budući da povećavaju troškove pozajmljenog novca za potrošače i kompanije. Postoji bojazan da će viši troškovi teško pasti kompanijama u godini kada se očekuje da će rast dobiti usporiti.

"Tržište je tražilo bilo kakvu naznaku da taj proces ide prema kraju, no ovo priopćenje ne govori da je Fed s time završio", ukratko je komentirao Bill Strazzullo, glavni tržišni strateg u State Street Global Markets. "To je pomalo negativno za tržišta dionica jer nema ničeg što bi govorilo da je kraj blizu".

Do kraja tjedna europski burzovni indeksi izbrisali su ranije gubitke, potaknuti boljim od očekivanja gospodarskim podatcima, jačanjem naftnih dionica zbog visokih cijena nafte, te bankarskih uslijed nagađanja o novim konsolidacijama u bankarskoj industriji. Londonski Ftse indeks ojačao je na tjednoj razini 1,6 posto, dosegnuvši 5.161 bod. Frankfurtski DAX bio je na dobitku 1,1 posto, dosegnuvši krajem tjedna 4.617 bodova.

Iako su zabrinutosti oko učinaka rekordnih cijena nafte na gospodarstvo ostavile ulagače nesigurnima u pogledu daljnjeg rasta cijena dionica, na dobitku su bile dionice naftnih kompanija poput BP i Shella koje su poskupjele po jedan posto. No pogodile su dionice automobilskih izvoznika, pri čemu su one DaimlerChryslera i Renaulta oslabile po 1,5 posto. U sektoru zračnog prijevoza oslabile su dionice Air France-KLM-a za 2,9 posto a British Airwaysa za 2,6 posto.

Pored naftnih dionica, oporavku su pomogle i vijesti o nastavljenim aktivnostima na području spajanja i akvizicija, posebice unutar bankarskog sektora, nakon što je Bank of America dogovorila kupnju kartičarske tvrtke MBNA za 35 milijardi dolara, potaknuvši nagađanja o novim konsolidacijama u bankarskoj industriji.

Od najvećih prošlotjednih pojedinačnih dobitnika još se izdvaja sektor telekoma, čije su dionice u prosjeku ojačale za 1,2 posto. Među dobitnicima se ponajviše isticao France Telecom, koji je zabilježio rast cijena dionica od četiri posto nakon što je najavio veću od očekivane dividende i obećao nastavak kresanja troškova i zaduženosti u sklopu trogodišnjeg plana rasta. Uzlaznom trendu pridružili su se još Telecom Italia i Deutsche Telekom. "France Telecom trebao bi pružati podršku sektoru telekoma tijekom ostatka tjedna", izjavio je jedan trgovac.

Indeks Tokijske burze Nikkei na tjednoj je razini bio u plusu od 0,8 posto, dosegnuvši 11.630 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙