FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 2. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 2. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BEČ - Najmanje tri osobe su poginule, a 30 ih je ozlijeđeno u željezničkoj nesreći koja se u subotu dogodila u austrijskoj pokrajini Salzburg, objavili su spasioci. "Još osam osoba zarobljeno je u vagonima i tek trebaju bit oslobođeni", rekla je glasnogovornica spasilačke službe, dodavši da se nesreća dogodila u gradu Brambergu. Zasad nije poznato koliko je bilo putnika u vlaku. Policija u Salzburgu objavila je da uzrok nesreće još nije poznat i da se okolnosti nesreće istražuju.

TOKIO - Live 8 održan u Tokiju završio je u subotu navečer po lokalnom vremenu nakon pet sati koncerta u kojem je glavna zvijezda bila Islanđanka Bjoerk. Nakon japanske prijestolnice, koja je otvorila seriju planetarnih mega-koncerata, drugi je koncert počeo u Johannesburgu. To je jedini grad na afričkom kontinentu u kojem će biti održan jedan od deset koncerata čiji je cilj uputiti poruku čelnicima najrazvijenijih zemalja u svijetu da djeluju protiv siromaštva u Africi. Ostali koncerti započet će rano poslije podne a održat će se u Londonu, Berlinu, Rimu, Parizu, Philadelphiji, Barrieu blizu Toronta, Moskvi i Cornwallu. Koncerti su organizirani kako bi se izvršio pritisak na čelnike zemalja G8 koji se sastaju na summitu u Škotskoj od 6. do 8. srpnja.

PODGORICA - Crnogorski predsjednik Filip Vujanović odbacio je kao "neutemeljen" prijedlog zamjenika srpskog predsjednika vlade Miroljuba Labusa o mogućem odlaganju ili odustajanju od referenduma o državnom statusu Crne Gore i ponovio da će biti održan na proljeće sljedeće godine. Vujanović je ponovio ocjenu da je savez nezavisnih država između Crne Gore i Srbije najbolje rješenje za međusobne odnose dvije članice i ocijenio da je u tom smislu sada najveća odgovornost na srpskom premijeru Vojislavu Koštunici.

MOSKVA - Kineski predsjednik Hu Jintao susreo se u subotu u Moskvi s ruskim premijerom Mihailom Frakovim u sklopu svog trodnevnog posjeta Rusiji. Hu je rekao da međusobna trgovina izrazito brzo raste i da je sada važno povećati ulaanja, prenosi ruska novinska agencija Interfax. Oba čelnika pozvala su na jačanje političke, vojne i gospodarske suradnje. Hu još planira posjetiti Novosibirsk u Sibiru gdje bi s tamošnjim dužnosnicima trebao razgovarati o regionalnoj prekograničnoj suradnji.

LONDON - Britanski premijer Tony Blair poletio je u subotu iz Londona prema Saudijskoj Arabiji gdje će s prijestolonasljednikom princom Abdulahom razgovarati o nizu bliskoistočnih pitanja, objavio je Downing Street. To je prvi Blairov posjet Saudijskoj Arabiji od 2001. godine. "Ovo je važan trenutak za Bliski istok, ne samo zbog Iraka nego i zbog izraelskog povlačenja", rekao je Blairov glasnogovornik. Međunarodni čelnici pokušavaju izvršiti pritisak na obje strane kako bi se izbjeglo nasilje tijekom izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze idućeg mjeseca, a Saudijska Arabija je važna jer održava bliske veze s Palestincima, dodao je glasnogovornik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙