FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 6. lipnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do15,30 sati.
ZAGREB, 6. lipnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

STUTTGART - Odnosi između Republike Hrvatske i njemačke savezne države Baden-Wuerttemberg tradicionalno su izvrsni, s izgledima da se dodatno poboljšaju, zaključili su predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i njegov kolega iz Baden-Wuerttemberga Peter Straub u ponedjeljak u Stuttgartu. Razgovorom dvojice predsjednika parlamenata počeo je dvodnevni posjet hrvatskoga saborskog izaslanstva na čelu s predsjednikom Vladimirom Šeksom toj njemačkoj pokrajini. Predsjednik parlamenta Baden-Wuerttemberga podsjetio je na posjet pokrajinskog premijera Erwina Teufela Hrvatskoj u listopadu prošle godine, kada je potpisan Sporazum o međusobnoj suradnji i dogovorena uspostava Mješovite komisije između RH i Baden-Wuerttemberga koja je u ožujku u Zagrebu i održala konstituirajuću sjednicu.

ZAGREB - Na poziv predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, predsjednik Azerbejdžanske Republike, Ilham Alijev, boravit će sa suprugom u službenom posjetu Republici Hrvatskoj od 10. do 12. lipnja, priopćeno je u ponedjeljak iz Ureda Predsjednika. Ovo će biti prvi službeni susret dvojice predsjednika i prvi razmjenjeni posjet na najvišoj razini. Azerbejdžanski će predsjednik s najvišim hrvatskim dužnosnicima razgovarati o daljnjem intenziviranju sveukupnih bilateralnih odnosa, osobito gospodarskih, te o regionalnom i globalnim pitanjima od obostranog interesa, navodi se u priopćenju.

KATMANDU - Najmanje 53 osobe su poginule u ponedjeljak u eksploziji do koje je došlo kad je autobus prepun putnika naletio na minu koju su postavili maoistički pobunjenici na jugozapadu Nepala, najnoviji su podaci koje je objavio državni radio. Radio precizira da je 16 osoba teško ranjeno. Autobus je eksplodirao blizu sela Badarmude, 180 km jugozapadno od Katmandua, naveo je vojni zapovjednik regije.

JERUZALEM - Izrael je pozvao u ponedjeljak Hezbolah da se razoruža nakon što je ta libanonska gerilska skupina premoćno pobijedila na izborima u južnom Libanonu. Govoreći nakon pobjede Hezbolaha i šijitskog pokreta Amala na izborima, glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Mark Regev je rekao: Hezbolah je nažalost teško naoružana teroristička organizacija. "Rješavanje libanonskih problema počet će s potpunom provedbom Rezolucije 1559 Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na razoružavanje Hezbolaha", dodao je.

JERUZALEM - Više tisuća izraelskih policajaca stavljeno je u ponedjeljak u stanje pripravnosti u osjetljivim dijelovima Svetog grada tijekom "Dana Jeruzalema", rekao je zapovjednik policije tog grada. "3.000 policajaca je u stanju pripravnosti zbog mogućih atentata palestinskih oružanih skupina ili provokacija izraelskih desničarskih ekstremista, koji bi mogli prosvjedovati protiv izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze, rekao je Ilan Franco na izraelskom državnom radiju.

PRIŠTINA - Višenacionalna brigada Sjever-Istok u sklopu KFOR-a na Kosovu predala je u ponedjeljak nadzor nad glavnim mostom na rijeci Ibar u Mitrovici pripadnicima Kosovske policijske službe (KPS). Ta odluka je dio napora na smanjivanju tenzije u ovom podijeljenom gradu i na mostu koji je već šest godina simbol međuetničkih podjela. Prema glasnogovorniku policije UNMIK-a Larriju Mylleru, otvaranje mosta će biti postupno i ako sve bude išlo po planu most će do 18. srpnja biti otvoren za promet 24 sata dnevno. Sedam dana nakon što lokalna policija preuzme nadzor na mostu će početi ograničen promet civilnih vozila. Kretanje mostom je do sada bilo dopušteno samo pješacima, bez vremenskog ograničenja.

BAGDAD - Trinaest Iračana, od kojih 9 civila, ubijeno je, a 17 je ranjeno od nedjelje navečer u raznim napadima u zemlji, objavili su sigurnosni izvori. Najsmrtonosniji napad se zbio u području Mosula, gdje je pet iračkih civila, od kojih su dvoje djeca, ubijeni u nedjelju navečer pri napadu minobacačkom granatom, prema priopćenju američke vojske.

KATMANDU - Najmanje 53 osobe su poginule u ponedjeljak u eksploziji do koje je došlo kad je autobus prepun putnika naletio na minu koju su postavili maoistički pobunjenici na jugozapadu Nepala, najnoviji su podaci koje je objavio državni radio. Radio precizira da je 16 osoba teško ranjeno. Autobus je eksplodirao blizu sela Badarmude, 180 km jugozapadno od Katmandua, naveo je vojni zapovjednik regije.

TUNCELI - Snažan potres pogodio je istočnu Tursku u ponedjeljak ujutro i pritom je lakše ozlijeđeno 37 osoba, izjavili su dužnosnici. Potres jačine 5,7 stupnjeva po Richterovoj ljestvici s epicentrom u Karliovi u pokrajini Bingol prouzročio je materijalnu štetu. Dužnosnici su poslali na pogođeno područje ekipe za potragu i spašavanje iz susjedne pokrajine Erzurum, a turska humanitarna organizacija Crveni polumjesec poslala je 109 šatora i 750 deka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙