FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 5. lipnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do15,30 sati.
ZAGREB, 5. lipnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

RIM - Papa Benedikt XVI. zatražio je u nedjelju, tijekom angelusa na Trgu svetog Petra u Rimu pred više desetaka tisuća vjernika, oslobađanje talijanske humanitarke Clementine Cantoni, otete u Kabulu 16. svibnja. Sveti Otac upozorio je prethodno da pojedine regije svijeta proživljavaju društvene i političke napetosti, a koje bi mogle "u nekim slučajevima, prerasti u teške sukobe" i pritom je spomenuo Boliviju. "Ujedinjujem svoj glas s glasovima predsjednika Talijanske Republike i predsjednika Afganistana te talijanskog i afganistanskog naroda u traženju oslobađanja talijanske humanitarne djelatnice Clementine Cantoni", rekao je nakon toga Benedikt XVI.

ŽENEVA - Švicarci su u nedjelju na referendumu odlučivali o tomu hoće li sudjelovati u Europi bez granica koja se temelji na Schengenskom/Dublinskom sporazumu, nekoliko dana nakon negativnog ishoda referenduma u Francuskoj i u Nizozemskoj. Referendum je završen u 12.00 sati po mjesnom vremenu, a prve procjene očekuju se rano poslijepodne te službeni rezultati tijekom večeri.

BAGDAD - Iračke vlasti misle da suđenje bivšem diktatoru Sadamu Huseinu može početi, premda još nije proučeno više stotina tužbi protiv njega. "Ima vjerojatno više od petsto tužbi protiv Sadama Huseina, ali nema razloga da gubimo vrijeme i sve ih proučavamo", rekao je u nedjelju službeni predstavnik vlade na konferenciji za tisak u Bagdadu. "Sigurni smo da je 12 potpuno dokumentiranih točaka optužnice protiv njega više nego dovoljno da bude osuđen na najveću moguću kaznu", rekao je. Sudac Raed Jouhi koji vodi istragu u predmetu Sadama Huseina i glavnih dužnosnika njegova režima kazao je da bi suđenje trebalo početi "za dva mjeseca".

RIM - Listovi Repubblica i Piccolo prenose u nedjelju pisanje zagrebačkog dnevnika o hrvatskome generalu Ante Gotovini, što je prvi puta da talijanski mediji spominju cijeli slučaj navodnog otkrića torbe s dokumentima o odbjeglome generalu i njegovim hlačama, a koja je navodno bačena iz jednog automobila kod Napulja. Talijanski listovi do sada nisu pisali o tom slučaju, premda je on izbio nakon što je slovenska televizija POP objavila informacije o uhićenju Gotovine pokraj Napulja, a što se zatim pokazalo neistinitim.

PEKING - Kina, optužena da uzima organe za transplantaciju od optuženih na smrt nakon egzekucije, zabranit će trgovinu ljudskim organima, objavila je u nedjelju službena novinska agencija navodeći jednog dužnosnika ministarstva zdravstva. Prodaja ljudskih organa unosan je posao u Kini gdje si sve više ljudi može platiti transplantaciju. Nova pravila naglasit će osam principa transplantacije među kojima je i obveza da na to pristane pacijent nad kojim treba biti izvedena operacija, rekao je zamjenik ministra zdravstva Huang Jiefu.

TUNCELI - Kurdski militanti ubili su iz zasjede u noći na nedjelju četiri turska vojnika u istočnom dijelu Turske, priopćili su u nedjelju dužnosnici sigurnosnih službi. Pripadnici lokalne postrojbe bili su u ophodnji u blizini jednog planinskog sela u pokrajini Tunceli kada su ih napali pripadnici Radničke stranke Kurdistana (PKK), naoružani bacačima raketa. Osim četvorice poginulih, jedan je vojnik i ranjen.

ISTANBUL - Potres magnitude 4,6 po Richteru pogodio je u nedjelju ujutro pokrajinu Hakkari na jugoistoku Turske, objavio je seizmološki centar Kandilli sa sjedištem u Istanbulu. Žrtava i materijalne štete u mjestu Hakkariju nije bilo, javila je novinska agencija Anadolija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙