FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 27. lipnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4,30 sati
ZAGREB, 27. lipnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati

WASHINGTON

Ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Nikola Jelinčić boravi u posjetu Sjedinjenim Državama kako bi potaknuo veze američkih Hrvata i domovine.

"Cilj mojega posjeta je upoznati hrvatsko iseljeništvo s programima Hrvatske matice iseljenika u namjeri da se što više njih, posebice mladih, uključi u naše projekte, uči hrvatski jezik i kulturu i međusobno se upoznaje", rekao je Jelinčić u telefonskom razgovoru za Hinu.

Na pikniku koji je klub otoka Krka priredio na Hrvatskoj zemlji u New Jerseyu, terenu koji su newyorški Hrvati kupili 1973. kako bi imali mjesto za redovite susrete, Jelinčić je predstavio nekoliko projekata Hrvatske matice iseljenika. Nakon susreta s iseljeničkim društvom Istra iz New Yorka u ponedjeljak Jelinčić odlazi u Kanadu gdje će u Mississaugi kraj Toronta otvoriti Hrvatsko-kanadsku knjižnicu.

Jelinčić će od 1. do 3. srpnja u Chicagu biti gost 39. festivala Omladinske kulturne federacije Hrvatske bratske zajednice, a posjetit će i Hrvatski etnički institut i pojedina etnička društva.

Susrete će iskoristiti i kako bi iseljene Hrvate informirao o Muzeju hrvatskog iseljeništva koji će biti otvoren u Zagrebu 2007. Muzej treba dati sliku "iseljavanja Hrvata od dolaska Turaka", rekao je Jelinčić.

WASHINGTON

Predsjednik George W. Bush čiju su administraciju optuživali za zlostavljanje zatočenika, izjavio je u nedjelju da se Sjedinjene Države zalažu za iskorjenjivanje mučenja diljem svijeta.

U izjavi koju je dao u prigodi UN-ova Međunarodnog dana potpore žrtvama mučenja, Bush je rekao: "Zaštita od mučenja je neotuđivo ljudsko pravo i mi se zauzimamo za izgradnju svijeta u kojemu će se ljudska prava poštovati i štititi zahvaljujući vladavini zakona".

"Svi koji žive u tiraniji i beznađu moraju znati: Sjedinjene Države neće šutke prijeći preko vašeg ugnjetavanja niti će oprostiti vašim ugnjetavačima. Kada ustanete u obranu svoje slobode mi ćemo biti uz vas", rekao je Bush.

JERUZALEM

Pobjeda ultrakonzervativca Mahmuda Ahmadinedžada na iranskim predsjedničkim izborima stvorit će velike probleme za međunarodnu zajednicu, izjavio je u nedjelju drugi čovjek izraelske vlade Shimon Peres.

"Zaključak izbora je da u Iranu postoji pogubna kombinacija vjerskog ekstremizma, nekonvencionalnog oružja i međunarodne izolacije koja će se nastaviti i stvorit će ozbiljne probleme", rekao je Peres u priopćenju.

Dodao je da su se na predsjedničkim izborima u Iranu sučelili "ekstremisti i da se ne mogu smatrati slobodnim i demokratskim".

Izraelski ministar obrane Shaoul Mofaz kazao je pak da bi ta pobjeda trebala "još više potaknuti međunarodnu zajednicu da pojača pritisak na Iran kako ne bi mogao nabaviti nuklearno oružje".

GOUSH KATIF

U nedjelju su se sukobili doseljenici i izraelski vojnici koji su došli srušiti jedanaest nenastanjenih kuća na jugu pojasa Gaze iz straha da su se u njima utvrdili protivnici izraelskog povlačenja s tog područja.

Sukob je izbio kada je više desetaka doseljenika koji se protive povlačenju pokušalo zapriječiti prolaz buldožerima i popeli se na njih, izvijestio je fotograf AFP-a.

Vojnici su morali na silu odvući doseljenike koji su pružali otpor, ali nisu rabili oružje protiv prosvjednika.

U izgredima je lakše ozlijeđeno dvadesetak osoba, kako navodi vojni izvor: deset pripadnika snaga sigurnosti, devet prosvjednika i fotograf.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙