FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 24. lipnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 24. lipnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

SARAJEVO - Desetak osoba srpske nacionalnosti koje bi mogle biti povezane s ratnim zločinima uhićeno je u protekla tri dana na području istočne Bosne, prenose u petak svi bosanskohercegovački dnevni listovi. "Oslobođenje" navodi kako operacije uhićenja u Srebrenici, Bratuncu i Zvorniku zajednički provode policija Republike Srpske te pripadnici EUFOR-a te da je riječ o privođenju osoba za koje se sumnja da su sudjelovale u srebreničkom masakru 1995. godine. Glasnogovornik MUP-a RS Radovan Pejić potvrdio je kako entitetska policija provodi akcije po nalogu Tužiteljstva BiH.

TEHERAN - Biračka mjesta otvorena su u petak ujutro u Iranu gdje se bira predsjednik između umjerenog i ultrakonzervativnog kandidata na dosad najneizvjesnijim izborima ikad u Iranu, objavila je državna televizija. Četrdeset sedam milijuna Iranaca starijih od 15 godina mogu birati u drugom krugu između bivšeg predsjednika Akbara Hašemija Rafsandžanija, gradonačelnika Teherana Mahmuda Ahmadinežada i apstinencije. Tim izborom, koji prati velika sumnja u lažiranje, Iran bi mogao krenuti dvama radikalno drukčijim smjerovima nakon godina relativne ali neosporne reforme pod Mohammadom Khatamijem: umjerenim putem i izgradnjom dijaloga sa Zapadom u osobi Rafsandžanija ili radikalnijim putem Ahmadinežada.

PEKING - Poplave i odroni zemlje diljem Kine ubili su 536 osoba i prouzročili gotovo 2,5 milijuna američkih dolara (20.4 milijardi yuana) štete u posljednjih nekoliko tjedana, dok se najgore očekuje krajem ovog tjedna. U posljednjih nekoliko dana najmanje 97 osoba je poginulo, a 41 se smatra nestalom u južnoj Kini. Oko 1.4 milijuna ljudi je evakuirano u šest provincija. U jednom od najpogođenijih područja, industrijskom gradu Wuzhou u pokrajini Guangxi valovi bujice dosezali su visinu trokatnica.

UJEDINJENI NARODI - Generalna skupština Ujedinjenih naroda u četvrtak je postavila rekordnih 3,2 milijarde američkih dolara proračuna za mirovne snage u narednoj godini, a procjenjuje se da bi iznos mogao narasti i do 5 milijardi. Predviđene 3,2 milijarde namijenjene su za 14 mirovnih misija, od čega je najveći broj u Africi. U taj iznos nisu uključeni troškovi trupa u DR Kongo i nove misije od 10 tisuća vojnika u južnom Sudanu. Te bi misije mogle koštati oko 1.8 milijardi dolara. Ostale operacije su u Liberiji, Burundiju, Sierra Leoneu, Etiopiji i Eritreji, Libanonu, Gruziji, Istočnom Timoru i Zapadnoj Sahari, na Golanskoj visoravni, Kosovu, Cipru i Obali bjelokosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙