FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 30. lipnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30sati:
ZAGREB, 30. lipnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30 sati:

LJUBLJANA - Odnosi Slovenije i Hrvatske su komplicirani jer je riječ o novim državama koje su nastale iz nekadašnje jugoslavenske federacije, ali su se popravili nakon nedavne zajedničke sjednice dviju vlada na Brijunima, ocijenio je - kako prenosi slovenska agencija STA - slovenski šef diplomacije Dimitrij Rupel u srijedu u razgovoru za jedan lokalni radio. "Otvorena pitanja bit će potrebno prije ili kasnije riješiti, ali za to nema žurbe. Slovenije i Hrvatska dobro surađuju, a nedavna sjednica na Brijunima označila je početak stvaranja novog ozračja u kojem će se moći doći do rješenja i takvih osjetljivih pitanja kakvo je granično", rekao je Rupel u srijedu za radio Velenje, dodajući da Slovenija što se toga tiče ne treba biti nestrpljiva.

ANKARA - Turski premijer Recep Tayyip Erdogan potvrdio je u srijedu da njegova zemlja ima volju i kapacitet za prijam u Europsku uniju. Europska komisija je u srijedu najavila da će se EU držati svojih planova, predviđajući početak pregovora o prijamu s Ankarom za 3. listopada te naglasila da konačni rezultat pregovora nije zajamčen.

MADRID - Španjolski obiteljski forum objavio je u srijedu da je skupio 600.000 potpisa protiv homoseksualne bračne zajednice u Španjolskoj, uoči rasprave parlamenta o njezinu konačnu ozakonjenju. Ostale skupine koje se protive legalizaciji homoseksualnog braka već su skupile pola milijuna potpisa protiv teksta zakona, koji bi u četvrtak parlament trebao definitivno usvojiti nakon posljednje parlamentarne rasprave. Ako zakon bude potvrđen Španjolska, gdje živi približno četiri milijuna homoseksualaca, postat će treća zemlja u Europi koja legalizira homoseksualnu bračnu zajednicu, nakon Nizozemske i Belgije. Kanada od utorka također priznaje homoseksualni brak.

JERUZALEM - Izraelska vojska objavila je kako je u srijedu navečer izvršila zračni napad na sjever pojasa Gaze na palestinsko skladište oružja. "Izraelsko zrakoplovstvo napalo je u Beit Hanounu, na sjeveru pojasa Gaze, hangar gdje se nalazilo naoružanje, posebice rakete Qassam i minobacači", izjavio je vojni glasnogovornik. Prema palestinskom sigurnosnom izvoru i svjedocima jedan je borbeni helikopter Apache ispalio raketu, a u napadu nije bilo žrtava.

JERUZALEM - Izraelski vojnik ubijen je u srijedu u sukobima sa šijitskim libanonskim Hezbolahom na sjevernoj granici Izraela, izjavio je glasnogovornik izraelske vojske. Izrael je ustvrdio i postojanje jedne mrtve osobe u redovima libanonskog Hezbolaha, što nije potvrđeno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙