FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 29. lipnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do4,30 sati.
ZAGREB, 29. lipnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

JERUZALEM - Susretom s izraelskim premijerom Arielom Sharonom i zajedničkom večerom koju im je upriličio u svojemu uredu u utorak navečer, završio je dvodnevni službeni posjet Izraelu hrvatskog izaslanstva na čelu s predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom. Premijer Sanader pozvao je svojeg domaćina u posjet Hrvatskoj što je Sharon načelno prihvatio. "Pozvao sam predsjednika izraelske vlade Sharona da posjeti Hrvatsku, i on je to načelno prihvatio, ali nije želio biti određen u terminima jer mu u kolovozu predstoji opsežan posao oko provedbe izraelskog povlačenja iz Gaze" rekao je hrvatski premijer novinarima na povratku iz Sharonove rezidencije u hotel. "Premijer Sharon i ja suglasili smo se oko potrebe da Izrael i Hrvatska što prije zaključe sporazume o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i slobodnoj trgovini, koji su u pripremi" rekao je Sanader.

ZAGREB - Hrvatska ima jasno obećanje da će početi pregovore o članstvu u Europskoj uniji čim bude postojala puna suradnja s Haškim sudom, a problem odbacivanja europskog Ustava na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj neće utjecati na njezine izglede za članstvo, rekao je u utorak u Zagrebu britanski veleposlanik u Hrvatskoj John Ramsden. "Pozicija Hrvatske vrlo je jasna. Imate kandidatski status. Imate pregovarački okvir. I imate jasno obećanje da ćete početi pregovore o članstvu čim bude postojala puna suradnja s ICTY-jem", rekao je Ramsden na tribini u Europskom domu na temu "Europska unija, proširenje i predsjedništvo Velike Britanije". "Problem ustavnog sporazuma ne bi trebao utjecati na Hrvatsku. Europsko vijeće potvrdilo je svoje dosadašnje odluke o Hrvatskoj", dodao je. London preuzima predsjedavanje Unijom od Luksemburga 1. srpnja.

RIM - U rimskoj katedrali svetog Ivana Lateranskog svečanom misom i prisegama otvoren je u ponedjeljak navečer proces proglašenja pape Ivana Pavla II. blaženikom. Svečanu misu je predvodio Papin rimski vikar i predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Camillo Ruini. Proces beatifikacije Ivana Pavla II. započeo je samo tri mjeseca nakon njegove smrti, 2. travnja ove godine, a na osnovu odluke pape Benedikta XVI. od 18. svibnja. Nakon odluke, započela je formalno biskupska faza ispitivanja života, vrlina i svetosti sluge Božjeg Karola Wojtyle, pape Ivana Pavla II. Današnje otvaranje procesa je bilo otvoreno i bazilika je bila puna vjernika i talijanskih dužnosnika, a slijedeći sastanci će biti iza zatvorenih vrata.

SARAJEVO - Veleposlanik Bosne i Hercegovine u Beogradu Tomislav Leko prenio je u utorak vlastima Srbije i Crne Gore zabrinutost i nezadovoljstvo BiH zbog nedavnih izjava ministra vanjskih poslova SCG Vuka Draškovića kojima je povezao status Kosova s mogućim odcjepljenjem Republike Srpske od BiH, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH. U priopćenju se ističe kako se veleposlanik Leko tijekom dana u Beogradu sastao s pomoćnikom ministra vanjskih poslova SCG Miomirom Udovičkim, kojega je podsjetio da je ta država supotpisnica i jamac Daytonskoga sporazuma iz kojega proistječu cjelovitost te međunarodnopravni legitimitet i suverenitet BiH. Udovički je tom prigodom, glede Draškovićevih izjava, rekao kako drži da ministar na taj način ne zadire u pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, nego želi upozoriti na mogućnost presedana u slučaju da Kosovo stekne neovisnost.

SARAJEVO - Veleposlaniku Srbije i Crne Gore u Bosni i Hercegovini Stanimiru Vukičeviću u utorak su vlasti BiH prenijele svoju zabrinutost i nezadovoljstvo zbog posljednih izjava ministra vanjskih poslova SCG Vuka Draškovića kojima je doveo u vezu rješavanje statusa Kosova i poštivanje bosanskohercegovačkih državnih granica, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Sarajevu. U priopćenju se ističe da je veleposlanik Vukičević pozvan u Ministarstvo, gdje ga je primio obnašatelj dužnosti glavnog tajnika Adnan Hadžikapetanović. On je veleposlaniku SCG prenio da izjava Vuka Draškovića ne pridonosi dobrosusjedskim odnosima i razvijanju duha regionalne suradnje.

MOSTAR - Međunarodni tužitelj Jonathan Rattel, koji zastupa optužnicu u slučaju Lijanovići-Čović, zatražio je u utorak jednomjesečni pritvor za voditeljicu Pravnog odjela Mesne industrije "Lijanovići" Zdenku Šimunović i njezina muža Ljubu, privedene u ponedjeljak, koje je tijekom dana u Sarajevu ispitao o okolnostima poslovanja te tvrtke. Odvjetnici Šimunovićevih Nada Dalipagić i Mario Bogdanović iz Mostara usprotivili su se pritvoru. "Oni (Zdenka i Ljubo Šimunović) su ispitivani pod sumnjom za organizirani kriminal u svezi s poslovanjem tvrtke 'Lijanovići', a sud će do sutra odlučiti o pritvoru", izjavila je za Hinu u telefonskom razgovoru odvjetnica Nada Dalipagić.

SOFIJA - Bugarski socijalisti su u utorak isključili mogućnost da s vladajućom strankom centra stvore koaliciju u kojoj bi bivši kralj Simeon Sakskoburgotski bio predsjednik vlade. Govoreći na prvoj tiskovnoj konferenciji nakon što su nepotpuni rezultati subotnjih izbora pokazali da socijalisti ne mogu lako sastaviti vladu, čelnik socijalističke stranke Sergej Stanišev jasno je istaknuo da bivši bugarski monarh ne može zadržati svoj položaj. "Svaku buduću koaliciju treba predvoditi stranka koja je dobila najviše glasova na izborima. Bugarska nema vremena za gubljenje i ne možemo si dopustiti da se zapletemo u cjenkanje", rekao je Stanišev nakon sastanka stranke.

BRATISLAVA - Cjelodnevna parlamentarna rasprava o budućnosti slovačkog premijera Mikulasa Dzurinde završila je u utorak navečer bez glasovanja o njegovoj smjeni. Umjesto toga zastupnici su odlučili prekinuti sjednicu i odgoditi glasovanje o povjerenju premijeru. Narodni predstavnici su planirali nastaviti zasjedanje u srijedu, no predsjednik parlamenta Pavol Hruskovsky rekao je da će se glasovanje odgoditi za četvrtak ili petak. Oporba želi svrgnuti s vlasti Dzurindu i njegovu četveročlanu koaliciju zbog, kako kaže, neuspjelih socijalnih reformi. Koalicija je na vlasti od 2002. godine bez većine u parlamentu. Smjena Dzurinde mogla bi izazvati prijevremene izbore. Redovni izbori zakazani su za rujan 2006. godine.

KABUL - Američki helikopter CH-47 za prijevoz vojnika srušio se u utorak tijekom akcije protiv pobunjenika u istočnom dijelu Afganistana, a sudbina posade i vojnika koje je prevozio zasad nije poznata, objavila je američka vojska. Pad se dogodio zapadno od grada Asadabada u provinciji Kunar uz granicu s Pakistanom. Helikopter je u to područje prevozio vojnike kao potporu američkim snagama, stoji u vojnom priopćenju. "Uzrok pada i sudbina vojnika zasad nisu poznati. Američke zračne snage trenutno pružaju blisku zračnu potporu snagama na terenu", dodaje se u priopćenju. Prema podacima američke vojske, helikopter Chinook može nositi 36 vojnika, uključujući tri člana posade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙