FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije bez oporbe

OSIJEK,27. lipnja 2005.(Hina) - Na današnjoj sjednici SkupštineOsječko-baranjske županije, koja je održana bez oporbenih vijećnika,za dožupana je izabran Dinko Burić (NL Branimira Glavaša), zadopredsjednika Skupštine Zdravko Vukić (HSLS), a izabrano je i osam od13 članova županijskog Poglavarstva.
OSIJEK,27. lipnja 2005.(Hina) - Na današnjoj sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije, koja je održana bez oporbenih vijećnika, za dožupana je izabran Dinko Burić (NL Branimira Glavaša), za dopredsjednika Skupštine Zdravko Vukić (HSLS), a izabrano je i osam od 13 članova županijskog Poglavarstva.

Oporbeni vijećnici koalicije SDP-HSS, HDZ-a, koalicije LS-HNS-SBHS-a Zeleni Hrvatske, HSU-a i SDSS-a - nije bilo nazočno jer smatraju da utemeljiteljska sjednica Skupšine nije bila legalna zbog, po njima, sporne verifikacije vijećničkih mandata. Zbog toga su uputili zahtjev za upravnim nadzorom Središnjem državnom uredu za upravu te najavili da se neće pojaviti na današnjoj sjednici, odnosno dok se taj ured o tome ne očituje.

Skupština je imala apsolutnu većinu od 25 vijećnika i, po riječima nezavisnog saborskog zastupnika i županijskog vijećnika Branimira Glavaša, čija je lista osvojila najviše glasova na proteklim izborima, "nema te političke opstrukcije koja bi omela rad legalno izabranog županijskog vodstva".

Pozvao je oporbene vijećnike, koji su na utemeljiteljskoj sjednici 14. lipnja napustili Skupštinu, da se uključe u rad "i budu konstruktivna oporba".

Izvijestili smo OESS o našoj želji da drugi dožupan bude iz redova SDSS-a, no "oni se ni danas nisu o tome očitovali, niti pojavili na sjednici", rekao je Glavaš, dodavši kako su danas bili nazočni predstavnici OESS-a iz Osijeka i Vukovara. Drugi dožupan danas nije izabran jer, kako je rečeno, "još se ostavlja mogućnost srpskoj nacionalnoj zajednici da predloži dožupana".

Član Hrvatske stranke umirovljenika Stjepan Mitrečić, koji je na utemeljiteljskoj sjednici Skupštine podržao koaliciju Nezavisne liste Branimira Glavaša i HSP-a, povukao je vijećnički mandat. Danas je trebala položiti vijećničku prisegu zamjenica Pavica Majdenić (HSU), no ni ona se nije pojavila.

Član Hrvatske stranke umirovljenika Ivan Seveljev položio je danas vijećničku prisegu kao 25. član Skupštine. Seveljev je izjavio kako je došao na Skupštinu jer "nema smisla opstruirati njezin rad tim više što do sada nije došlo nikakvo tumačenje iz Državne uprave o zahtjevu oporbe da se procijeni je li utemeljiteljska sjednica bila nelegalna". Treba raditi, jer je to u interesu građana, rekao je Seveljev.

Osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo istaknuo je kako je pred Skupštinom i članovima Poglavarstva mnogo posla jer se u tom dijelu Hrvatske "teško živi i treba nastaviti sa započetim projektima i osmišljavati nove kvalitetne programe".

Sljedeća sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije održat će se 11. srpnja i, kako je najavljeno, imat će 30-ak točaka dnevnog reda.

Zvonko Ibriks, koji je izbačen iz HSS-a jer je podržao Nezavisnu listu Branimira Glavaša i HSP na utemeljiteljskoj sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije, i Zdravko Vukić (HSLS) postali su članovi kluba Nezavisne liste Branimira Glavaša, koja sada ima 16 vijećnika, iz HSP-a je osam vijećnika, a 25. vijećnik je Seveljev.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙