FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

V a ž n a obavijest! Dopuna vijesti HNA9707 "Osječko-baranjska županija..."

ZAGREB, 18. lipnja 2005. (Hina) - Molimo korisnike da naslov i prvurečenicu vijesti HNA9707 "Osječko-baranjska županija: u ponedjeljakskupština na kojoj će se popuniti vlast" dopune datumom održavanjanajavljene skupštine: 27. lipnja.
ZAGREB, 18. lipnja 2005. (Hina) - Molimo korisnike da naslov i prvu rečenicu vijesti HNA9707 "Osječko-baranjska županija: u ponedjeljak skupština na kojoj će se popuniti vlast" dopune datumom održavanja najavljene skupštine: 27. lipnja.

Objavljujemo dopunjenu vijest:

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA: U PONEDJELJAK, 27. LIPNJA SKUPŠTINA NA KOJOJ ĆE SE POPUNITI VLAST

OSIJEK,18. lipnja(Hina) - Predsjednik osječko-baranjske Županijske skupštine Danijel Srb (HSP), koji je na tu dužnost izabran 14. lipnja, priopćio je danas da je za ponedjeljak, 27. lipnja sazvao drugu sjednicu na kojoj će se izabrati dvoje zamjenika osječko-baranjskoga župana i članovi Županijskoga poglavarstva.#L#

Tim je povodom Branimir Glavaš, predstavnik skupštinske većine, priopćio da je najavljena sjednica "odgovor da nema te državne sile predvođene premijerom Sanaderom koja može nametnuti teror skupštinske manjine i osporiti legitimno izabranu županijsku vlast od pobjedničke koalicije na proteklim lokalnim izborima".

U priopćenju, koje je potpisao i osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo, ističe se da je nekoliko vodećih hrvatskih pravnika, među kojima i prof. ustavnog prava na osječkome Pravnom fakultetu dr. Zvonimir Lauc, nezavisni stručnjak za pitanja lokalne samouprave pri Europskom vijeću, protumačilo da je konstituirajuća sjednica osječko-baranjske Županijske skupštine legitimna.

Oporbeni vijećnici, naime, osporavaju zakonitost utemeljiteljske sjednice Županijske skupštine, održane 14. lipnja. Oni smatraju da neki vijećnici s Nezavisne županijske liste Branimira Glavaša nisu imali pravo glasovati jer obnašaju dužnosti u županijskim javnim ustanovama nespojive s obnašanjem vijećničkoga mandata. No, predstavnici Glavaševe liste izvijestili su Skupštinu da su dali ostavke na te dužnosti i pisano se očitovali da žele vijećnički mandat, što je mandatno povjerenstvo smatralo dovoljnim za njegovo verificiranje. Zbog toga je županijski HDZ najavio prigovor Središnjemu državnom uredu za upravu. Također, vijećnici oporbenih stranaka tražili su da ovlaštena tijela utvrde je li bilo pritisaka na jednog od trojice vijećnika iz njihovih redova koji su poduprli vlast Glavaševe liste i HSP-a.

Uredništvo Hine

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙