FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sisak: Marina Lovrić nova županica

SISAK, 20. lipnja 2005. (Hina) - Za novu županicu Sisačko-moslavačkežupanije danas je na utemeljiteljskoj sjednici Županijske skupštineizabrana Marina Lovrić (SDP).
SISAK, 20. lipnja 2005. (Hina) - Za novu županicu Sisačko-moslavačke županije danas je na utemeljiteljskoj sjednici Županijske skupštine izabrana Marina Lovrić (SDP).

Za nju je glasovalo 25 od 49 vijećnika. Sjednici nije nazočili 16 vijećnika koalicije HDZ-HSLS-DC-DSU i osam vijećnika HSP-a.

Marina Lovrić bila je nositeljica izborne liste Koalicije "Srcem za promjene" SDP-HNS-HSS-LS i SDA koja je osvojila najveći broj vijećničkih mandata 19, a zajednička je kandidatkinja poslijeizborne suradnje te koalicije s koalicijom SDSS-SPH i HSU, koje imaju po tri vijećnika.

Nova županica zahvalila se svim vijećnicima, a posebno SDSS-a i HSU-a koji su odlučili o novoj županijskoj vlasti.

Za njezine zamjenike izabrani su predsjednica Marijana Petir (HSS) i Rajko Mladenović (HSU).

Za predsjednika Županijske skupštine izabran je Zvonko Belošević (HNS), a za potpredsjednike Ivan Behtanić (HSS) i Mario Moštak (SDP).

Konstituirajuća sjednica trajala je nepuna četiri sata, a protekla je u napetoj atmosferi, u poslovničkim zamjerkama i prepirci između dva suprotstavljena skupštinska bloka.

Vijećnici HDZ-a i HSP-a oštro su se suprotstavili zamjeni mandata. Naime umjesto troje vijećnika srpske nacionalnosti čiji su mandati stavljeni u mirovanje izabrani su Hrvati, čime nije ispoštovana zakonska odredba o ravnomjernoj zastupljenosti pripadnika srpske nacionalne manjine u Skupštini. S obzirom da će nedostajati troje vijećnika srpske nacionalne manjine oni će se izabrati s SDP-ove ili liste SDSS-a i time će se ukupan broj vijećnika s 49 povećati na 52. Broj vijećnika vladajuće koalicije time će se povećati s 25 na 28.

U ime vijećnika HSP-a i HDZ-a, koji su za župana predlagali dosadašnjega Đuru Brodarca, Pejo Trgovčević (HSP) je najavio prigovor na tijek konstituirajuće skupštinske sjednice, smatrajući da je nezakonita zbog zamjene mandata i nedopuštanja iznošenja dopune životopisa za Marinu Lovrić. Izrazio je očekivanje da će sjednica i sve njene odluke biti poništene i da će se za 15-ak dana održati nova.

Ivica Vulić iz HDZ-a naveo je kako je vijećnicima htio dati do znanja "da Marina Lovrić ne može biti nova županica jer se, po informacijama koje imaju, protiv nje vodi kazneni postupak te da je u tijeku podnošenje kaznene prijave od strane Državnog odvjetništva jer je kao predsjednica Nadzornog odbora tvrtke Drvoplast iz Petrinje vlasniku tvrtke Draganu Čičiću omogućila prevaru poreznih obveznika. Naveo je da je Lovrić tijekom 90-ih godina oštetila državni proračun za izvjesnu sumu novaca jer na uvezenu odjeću koju je prodavala nije platila carinu i porez. Vulić je odgodu izbora župana zatražio dok nadležna tijela ne utvrde ili opovrgnu iznesene činjenice.

Dvadeset četiri vijećnika koalicije HDZ-a i HSP-a nisu se vratili na sjednicu do njenog završetka, te su najavili "pismeni prigovor na tijek i sve odluke konstituirajuće sjednice"

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙