FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sisak: prigovor HDZ-a na utemeljiteljsku sjednicu županijske skupštine

SISAK, 24. lipnja 2005. (Hina) - Županijski odbor HDZ-aSisačko-moslavačke županije uložio je pismeni prigovor Središnjemdržavnom uredu za upravu "zbog nepravilnosti u donošenju odluka nakonstituirajućoj sjednici Skupštine Sisačko-moslavačke županijeodržanoj 20. lipnja u Sisku", rekao je predsjednik Županijskog odboraHDZ-a Ivan Šantek.
SISAK, 24. lipnja 2005. (Hina) - Županijski odbor HDZ-a Sisačko-moslavačke županije uložio je pismeni prigovor Središnjem državnom uredu za upravu "zbog nepravilnosti u donošenju odluka na konstituirajućoj sjednici Skupštine Sisačko-moslavačke županije održanoj 20. lipnja u Sisku", rekao je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Ivan Šantek.

Šantek kaže da od Središnjega državnog ureda za upravu traže da se poništi utemeljiteljska sjednica Županijske skupštine i da se sazove nova sjednica koja će se provesti po zakonu i na kojoj će biti osigurana ravnomjerna zastupljenost zastupnika srpske nacionalne manjine po izbornim rezultatima i odredbama Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama.

"Sisačko-moslavački HDZ uložio je prigovor na izbor zamjena za četvero vijećnika (većinske poslijeizborne koalicije predvođene SDP-om koja ima 25 od ukupno 49 mjesta u Skupštini), koji su na utemeljiteljskoj sjednici podnijeli ostavke, od kojih je troje srpske nacionalnosti, umjesto kojih je na njihova mjesta izabrano troje vijećnika hrvatske nacionalnost", naveo je Šantek.

Istaknuo je da je "broj vijećnika srpske nacionalne manjine u Skupštini tako smanjen sa sedam na četiri, zbog čega je broj predstavnika srpske manjine manji za tri vijećnika, te u Skupštini nije osigurana njihova ravnomjerna zastupljenost, iako je u trenutku konstituiranja Skupštine bila osigurana".

"Mislimo da je podnošenje ostavki četvero vijećnika i imenovanje njihovih zamjena te izazivanje nezastupljenosti pripadnika srpske nacionalne manjine u Skupštini provedeno na zakonski upitan način i tražimo da Središnji državni ured provede upravni nadzor i utvrdi je li konstituirajuća sjednica bila zakonita ili ne, jesu li njezine odluke legitimne ili ne", iznio je Šantek.

Napomenuo je da je, po njihovu mišljenju, predsjednik Županijske skupštine Zvonko Belošević iz HNS-a prekinuo sjednicu prije glasovanja za novog župana, njegove zamjenike i novo Županijsko poglavarstvo, zbog čega je, kaže, upitan izbor novog vodstva izvršne županijske vlasti.

Šantek je istaknuo da su "bivši župan Đuro Brodarac iz HDZ-a i dvojica dožupana iz HDZ-a i HSP-a kao legalisti predali dužnosti novoj županijskoj vlast 21. lipnja i da su novoj županici Marini Lovrić iz SDP-a ostavili uredno stanje i financije te učinkovito ustrojen sustav županijskih služba".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙