FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 29. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30sati
ZAGREB, 29. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati

PARIZ

Birači u francuskim prekomorskim posjedima počeli su u subotu glasati na referendumu o europskom ustavu. Birališta su u subotu otvorena u Francuskoj Gvajani, na karipskim otocima Guadeluope i Martiniqueu, te na otocima Saint-Pierre i Miqelon ispred istočne kanadske obale. Ukupno u francuskim prekomorskim posjedima ima oko 1.4 milijuna registriranih birača. Birači u samoj Francuskoj na birališta će izaći u nedjelju. Gotovo 42 milijuna francuskih birača pozvano je da u nedjelju 29. svibnja odgovore na referendumsko pitanje: "Odobravate li nacrt zakona kojim se omogućuje ratifikacija ugovora o europskome ustavu?". Biračka će mjesta biti otvorena od 8 do 20 sati, s iznimkom Pariza i Lyona gdje će birači moći glasati do 22 sata. Prema posljednjoj anketi javnoga mišljenja, koju je za list Figaro proveo institut Ipsos, broj protivnika usvajanja euro-ustava je u porastu i u samom finišu kampanje dostigao je 55 posto, svoju dosad najvišu razinu, pa sve procjene govore da će, ako ne dođe do izrazito visoke stope apstinencije, većina Francuza odbaciti u nedjelju euro-ustav.

LJUBLJANA

U Ljubljani je u subotu sastankom više odbora i političkih skupina nastavljeno proljetno zasjedanje parlamentarne skupštine NATO saveza. Iako ovoga puta parlamentarci iz 26 zemalja članica NATO saveza i 13 pridruženih partnerica raspravljaju više o sigurnosnoj situaciji u srednjoj Aziji i na Kavkazu, te o obnovi Iraka i Afganistana, na više je odbora dotaknuto i pitanje zapadnog Balkana. Tako je slovenski ministar obrane Karel Erjavec izjavio da je sigurnost država zapadnog Balkana preduvjet za stabilnost cijele Europe, te obećao suradnju svoje države u sigurnosnim naporima u regiji. Britanski parlamentarac John Smith rekao je da NATO u regiji još uvijek ima veliku ulogu, a za status Kosova vidi tri solucije: njegovu nezavisnost, autonomiju u okviru srpsko-crnogorske federacije ili nastavak međunarodnog protektorata. Hrvatsko izaslanstvo u Ljubljani vodi šef izaslanstva RH pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a Krešimir Ćosić.

RIJAD

Zdravstveno stanje saudijskog kralja Fahda (84), hospitaliziranog zbog plućne infekcije, nakon provedenih medicinskih pretraga je stabilno, rekao je u subotu ministar vanjskih poslova princ Saud Al-Faisal. "Kraljevo stanje je stabilno i medicinski rezultati su umirujući", rekao je princ na konferenciji za novinare. Nije, međutim, iznio ostale pojedinosti o kraljevoj bolesti i pretragama napravljenima u bolnici. U priopćenju objavljenom sredinom večeri kraljevski ured je najavio da će Fahd biti podvrgnut i drugim medicinskim pretragama. Neimenovani službeni izvor je rekao da kraljevo zdravstveno stanje nije zabrinjavajuće, da je hospitaliziran zbog "visoke temperature", te da ima "upalu pluća". Vijesti o hospitalizaciji kralja Fahda izazvale su potrese na saudijskoj burzi i zabrinutost u svijetu za političku stabilnost u zemlji zbog eventualne borbe za vlast.

BENGAZI

Bugarski predsjednik Georgij Parvanov, koji je boravi u posjetu Libiji kako bi pokušao spasiti živote pet bugarskih bolničarki osuđenih na smrt pod optužbom da su libijsku djecu namjerno zarazile virusom HIV-a, u subotu je u Bengaziju posjetio oboljelu djecu, a potom i pet osuđenih žena u zatvoru u Tripoliju. Pet bugarskih bolničarki i jednog palestinskog liječnika libijski je sud u svibnju 2004. proglasio odgovornim da su namjerno zarazili virusom AIDS-a 380 djece tijekom transfuzija krvi u pedijatrijskoj bolnici u Bengaziju, oko 650 km istočno do Tripolija, gdje su radile. Četrdeset sedmoro djece je umrlo od posljedica tih transfuzija, prema podacima libijskih vlasti. Šestero osuđenih, koji stalno tvrde da su nedužni, već su proveli šest godina u zatvoru. Libijski vrhovni sud se u utorak treba izjasniti o mogućnosti ulaganja priziva. Bugarski predsjednik je otišao u Bengazi u ustanovu u kojoj se njeguju bolesna djeca, a pred zgradom su njihove obitelji prosvjedovale protiv svakog trgovanja "njihovom krvlju". Oni su tražili odštete i izvršenje presude bolničarkama. "Došao sam izraziti solidarnost s bolesnom djecom i predložiti pomoć Europske unije za njihovo liječenje i gradnju specijalizirane bolnica u Bengaziju", rekao je bugarski predsjednik, koji je u zatvoru u Tripoliju posjetio i osuđene bolničarke. U petak je libijski ministar vanjskih poslova Abdelrahman Šalgram rekao da razgovori Parvanova i libijskog čelnika pukovnika Moamera Gadafija o sudbini bugarskih bolničarki "idu u dobrom smjeru", ali nije iznio druge pojedinosti.

BERLIN

Čak 79 posto Nijemaca misli da Gerhard Schroeder nakon prijevremenih izbora ove jeseni neće uspjeti zadržati dužnost njemačkog kancelara, pokazalo je ispitivanje javnoga mnijenja instituta Forsa čiji su rezultati objavljeni u subotu. Samo 19 ispitanika misli da će Schroeder i njegova socijaldemokratska stranka (SPD) biti pobjednička na tim izborima, dok ih je dva posto o tome neodlučno. Anketa je provedena 26. i 27. svibnja na uzorku od 1001 osobe. Nakon povijesnog poraza SPD-a u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, prvog nakon 39 godina obnašanja vlasti, Schroeder je za jesen najavio održavanje prijevremenih izbora u Njemačkoj. Demokršćansku oporbu na tim će izborima predvoditi predsjednica CDU/CSU-a Angela Merkel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙