FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 1. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30sati
ZAGREB, 1. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati

WASHINGTON

Washington Post potvrdio je u utorak da je bivši zamjenik direktora FBI-a Mark Felt bio "duboko grlo", legendarni tajanstveni izvor koji je novinarima toga lista dojavio informacije koje su dovele do afere Watergate i ostavke američkog predsjednika Richarda Nixona 1974. godine. Kako je objavljeno na internet stranici Washington Posta, Bob Woodward, jedan od dvojice reportera koji su otkrili ključne elemente afere Watergate, potvrdio je da je Felt bio tajanstveni izvor, svega nekoliko sati nakon što je magazin Vanity Fair objavio da je Felt sam priznao svoju ulogu. O identitetu tzv. dubokog grla, koji je odavao tajne informacije novinarima Washington Posta Bobu Woodwardu i Carlu Bernsteinu, dugo se spekuliralo, a sam Felt bio je u tom smislu spomenut nekoliko puta. Felt (91) koji danas živi u Santa Rosi u Kaliforniji istinu o svojoj ulozi u Watergateu najprije je otkrio obitelji, a kasnije je pristao surađivati u stvaranju članka. Vanity Fair prenosi da su članovi obitelji uvjerili Felta da je njegov čin bio ispravan, i stoga vrijedan objave te da bi s tim trebao izaći u javnost. Afera Watergate izbila je u prvoj polovici 1973. godine kada je otkriveno da su pristaše republikanaca pred izbore 1972. radi špijunaže noću provaljivale u glavno sjedište Demokratske stranke. Najbliži Nixonovi suradnici bezuspješno su pokušavali prikriti aferu, a kasnije su i ometali sudsku istragu. To je dovelo do pokretanja postupka za opoziv Nixona s predsjedničkog položaja, pa je on u kolovozu 1974. podnio ostavku.

PARIZ

Francuski predsjednik Jacques Chirac pozvao je u utorak na nacionalno jedinstvo i doveo u vladu svog potencijalnog unutarstranačkog suparnika na predsjedničkim izborima Nicolasa Sarkozya kako bi zaliječio rane nakon odbijanja europskog ustava. Chirac se obratio Sarkozyu, bivšem ministru financija i unutarnjih poslova te vođi vladajuće stranke desnog centra (UMP) i pozvao ga u vladu nakon što je imenovao svojeg bliskog suradnika Dominiquea de Villepina za novog premijera. "Referendumom o europskom ustavu 29. svibnja počelo je razdoblje teškoća i nesigurnosti za Europu i Francusku. Stoga se moramo udružiti oko nacionalnih interesa", rekao je Chirac u televizijskom obraćanju naciji u utorak navečer. "U smislu jedinstva, pozvao sam Nicolasa Sarkozya da ponovno uđe u vladu kao državni ministar, što je on i prihvatio", dodao je Chirac ne navodeći pojedinosti čime će se Sarkozy točno baviti. Nicolas Sarkozy jasno je dao do znanja da će se kandidirati na predsjedničkim izborima 2007. godine, što je dovelo do zaoštravanja odnosa sa Chiracom. Francuski mu je predsjednik tada također zabranio da istodobno obnaša dužnost predsjednika vladajuće stranke i ministra u vladi.

NEW YORK

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan rekao je u utorak da je francusko odbacivanje europskog ustava na referendumu "težak, ali ne i smrtonosan udarac" za Europsku uniju. "Kao i vi, vidio sam rezultat referenduma u Francuskoj. To je svakako težak, ali ne i smrtonosan udarac. Mislim da će projekt Europske unije preživjeti, pa čak i uspjeti", rekao je novinarima u UN-ovu sjedištu u New Yorku. Annan se na vlastiti zahtjev očitovao o tom pitanju na prvom susretu s novinarima u New Yorku, nakon posjeta Adis Abebi i nekoliko sudanskih pokrajina, gdje je boravio prošlog tjedna.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u utorak kako je zadovoljan napretkom ostvarenim u Iraku i podržao iračku vladu u njezinim naporima u borbi protiv pobunjenika. "Zadovoljan sam napretkom u Iraku", rekao je Bush na konferenciji za novinare u Bijeloj kući. "Zadovoljan sam što nakon manje od godinu dana u toj zemlji postoji demokratski izabrana vlada, tisuće iračkih vojnika su obučeni i bolje opremljeni da se bore za svoju zemlju", rekao je Bush. Uz sve veće američke gubitke u Iraku, Bush je ustvrdio da je nova iračka vlada sposobna poraziti pobunjenike čiji su se napadi na američke vojnike i iračke civile pojačali. "Mislim da će iračka vlada biti dorasla toj zadaći. Mislim da je irački narod zadao pobunjenicima ozbiljan udarac izborima u siječnju," rekao je on. Bush je rekao da je zadaća SAD-a da obuči iračke snage sigurnosne i kada one budu spremne, američki vojnici će se moći vratiti kući.

WASHINGTON

Hrvatska je u utorak u Washingtonu sudjelovala na obilježavanju druge godine osnivanja Inicijative za sprječavanje širenja oružja za masovno uništavanja (PSI), u kojoj i sama sudjeluje, dokazujući tako da je čimbenik stabilnosti u regiji i svijetu. Tim povodom, američka državna tajnica Condoleezza Rice je članovima diplomatskog zbora u Washingtonu poručila kako je PSI stvoren za sprječavanje širenja oružja za masovno uništavanja i naglasila da se pokazao uspješnim. Inicijativu je 2003. pokrenuo američki predsjednik George W. Bush kako bi se međunarodnom suradnjom spriječile isporuke oružja za masovno uništavanje i s njim povezanih materijala i opreme morem, zrakom i kopnom. U njoj danas sudjeluje više od 60 zemalja. Hrvatska sudjeluje u Inicijativi te prema svojim mogućnostima i u suradnji s zemljama partnerima daje doprinos njezinim aktivnostima povezanima s borbom protiv međunarodnog terorizma. Na svečanosti obilježavanja dvogodišnjice Inicijative održanoj u State Departmentu Hrvatsku je predstavljao Tomislav Vidošević, pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija. "Hrvatska je danas čimbenik stabilnosti u svom prostoru i sudjelovanjem u jednoj ovakvoj inicijativi kao što je PSI dokazuje svoju spremnost da bude čimbenik stabilnosti u svojoj regiji, ali i globalno", rekao je Vidošević hrvatskim novinarima.

LEIDSCHENDAM

Nizozemska je vlada u utorak priznala da bi na referendumu u srijedu o europskom ustavu mogla doživjeti poraz jer, kako pokazuju ankete, Nizozemska će se pridružiti Francuskoj i ustavu EU reći "ne". Iako su glavne stranke u zemlji, uključujući i vladu desnog centra, zagovarale usvajanje ustava, ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da će ga većina glasača, njih gotovo 60 posto, odbaciti. Ministar vanjskih poslova Bernard Bot je kazao da je europska integracija Nizozemskoj donijela procvat ali da je vlada mogla više učiniti na promociji ustava Unije. Prema njegovim riječima, ishod francuskog referenduma je osnažio protivnike ustava. "Nadali smo se izjednačenoj utrci, ali se čini da će "ne" pobijediti", kazao je Bot za CNN. On je također ocijenio da, u slučaju odbacivanja ustava, neće biti posljedica po vladu, dok je francusko "ne" koštalo francuskog premijera njegova položaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙