FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 26. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30sati
ZAGREB, 26. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati

BUENOS AIRES

Argentinska policija potvrdila je u srijedu da je srbijanski državljanin uhićen prije dva tjedna u Mendozi, na zapadu zemlje, ratni zločinac Nebojša Minić, za kojim je izdan međunarodni uhidbeni nalog zbog zločina počinjenih tijekom rata na Kosovu 90-ih godina. Minićevo uhićenje potvrdio je Omar Perez Botti, iz uprave za kriminal policije u Mendozi. Mjesne organizacije za zaštitu ljudskih prava Minića, zvanog "Zapovjednik smrt", optužuju za sudjelovanje u ubijanju Albanaca u Peći. Kako navode, Minić je između ostalog sudjelovao i u ubojstvu jedne šesteročlane albanske obitelji.

PODGORICA

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Jusuf Kalamperović izjavio je u srijedu da će modernizacija graničnog prijelaza s Hrvatskom, na Debelom brijegu, uskoro biti završena, te da se njegovo otvaranje planira za 13. srpnja - Dan ustanka crnogorskog naroda. Kalamperović je precizirao da će se i prije otvaranja policija i carina useliti u nove objekte i organizirati posao kako bi sve bilo spremno za otvaranje sezone. On je rekao da se u Vladi Crne Gore već razgovara o uređenju još jednog graničnog prijelaza s Hrvatskom, na brdu Kobila.

BAGDAD

Jedanaestero Iračana poginulo je u srijedu u napadima diljem zemlje, od čega petero u dva samoubilačka bombaška napada u Bagdadu. U napadima u Bagdadu ozlijeđeno je još 20 ljudi, među kojima je bilo i 11 policajaca, doznaje se iz sigurnosnih izvora. Osim toga, načelnik policije u gradu Šorgatu, 300 kilometara sjeverno od Bagdada, ubijen je na putu u Mosul, 70-ak kilometara sjevernije, objavila je policija.

WASHINGTON

Bijela kuća je u srijedu, kao smiješne i neutemeljene, odbacila optužbe Amnesty Internationala koji je u svom godišnjem izvješću objavio da Sjedinjene Države snose najviše odgovornosti za opadanje ljudskih prava u svijetu, a zatvor u Guantanamo Bayju nazvao "gulagom našeg vremena". Amnesty International je objavio da zemlje diljem svijeta sve manje poštuju vladavinu prava i ljudska prava ugledajući se na postupanje Sjedinjenih Država u borbi protiv terorizma. "Mislim da su ti navodi smiješni i nepotkrijepljeni činjenicama", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan. "Sjedinjene Države predvode svijet kada je u pitanju zaštita ljudskih prava i promicanje ljudskog dostojanstva. Mi smo oslobodili 50 milijuna ljudi u Iraku i Afganistanu i radili na jačanju slobode i demokracije u svijetu", rekao je glasnogovornik Bijele kuće. Glavna tajnica AI-a Irene Khan rekla je u srijedu, predstavljajući godišnje izvješće o stanju ljudskih prava u svijetu, da Sjedinjene Države kao super sila daju primjer ponašanja drugim vladama u svijetu. "Kad se najmoćnija zemlja na svijetu ruga vladavini zakona i ljudskim pravima, ona daje dopuštenje drugima za nekažnjeno i drsko kršenje tih istih prava", rekla je Khan.

WASHINGTON

Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je u srijedu u Sjedinjenim Državama da ne namjerava odgoditi palestinske parlamentarne izbore 17. srpnja, osim u slučaju da se pojave "pravni razlozi". Priča o mogućoj odgodi izbora pojavila se prije nekoliko dana kada su visoki palestinski dužnosnici rekli da će biti nemoguće organizirati parlamentarne izbore na vrijeme zbog neslaganja unutar vodeće palestinske frakcije Fataha oko izbornog zakona. S druge strane, političko krilo militantne organizacije Hamas, koje je zabilježilo dobre rezultate na lokalnim izborima na palestinskim područjima, zalaže se za održavanje izbora na vrijeme. Svaka odgoda povećala bi napetost između Fataha i Hamasa i ugrozila krhko tromjesečno primirje Izraelaca i Palestinaca. Abas, koji boravi u prvom posjetu Sjedinjenim Državama, u svojstvu palestinskog predsjednika, posjetio je u srijedu američki Kongres i zastupnicima poručio da odgode izbora neće biti, osim u slučaju "pravnih razloga". Također ih je izvijestio o provedbi sigurnosnih i administrativnih reformi koje se od Palestinaca zahtjevaju međunarodnim bliskoistočnim mirovnim planom. Nadalje, pozvao ih je da palestinskim vlastima i djelima, a ne samo verbalno, pomognu u iskorjenjivanju korupcije i borbi protiv nasilja.

SANTA MARIA

Branitelji američke pop zvijezde Michaela Jacksona u srijedu su na njegovom suđenju zbog navodnog seksualnog zlostavljanja djeteta završili trotjedno iznošenje svojih dokaza, ne pozvavši popularnog pjevača na klupu za svjedoke. Obrana je nastojala Jacksona prikazati kao žrtvu izmišljenih optužbi koje je skovala majka navodno zlostavljanog dječaka kada je shvatila da se njezin rastrošni život na Jacksonov račun bliži kraju. Niz svjedoka obrane opisivali su tu ženu kao prevaranticu koja je napravila karijeru "žicajući" novac slavnih osoba. Strane agencije navode da je obrana u samo tri tjedna uspjela zadati niz udaraca u vjerodostojnost dječakove majke. Tužitelji su svoje dokaze prethodno iznosili punih deset tjedana. Branitelji nisu pozvali Jacksona na klupu za svjedoke, iako je na početku suđenja, koje se odvija u kalifornijskom gradiću Santa Mariji, bila najavljena takva mogućnost. Čim su branitelji ispitali svog posljednjeg svjedoka, tužiteljstvo odmah počelo s dodatnim ispitivanjima s ciljem pobijanja argumenata obrane, a očekuje se da bi slučaj do sredine sljedećeg tjedna mogao biti prepušten na vijećanje porotnicima. Ukoliko bude proglašen krivim po svim točkama optužnice Jackson bi mogao dobiti čak 20 godina zatvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙