FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 25. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30sati
ZAGREB, 25. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati

SARAJEVO

Predstavnici političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine s hrvatskim predznakom suglasni su kako je potrebno zajednički djelovati na osiguravanju potpune ravnopravnosti svih triju naroda koji žive u BiH i koja je i država hrvatskog naroda, priopćeno je u utorak u Sarajevu nakon zatvorenog sastanka dužnosnika hrvatskih političkih stranaka kojega je organiziralo Hrvatsko kulturno društvo "Napredak". Kako se pojašnjava, u nazočnosti vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića, na čiji je poticaj i organiziran ovaj susret, te predsjednika "Napretka" Franje Topića sudionici su raspravljali o odnosu hrvatskih političkih stranaka prema BiH, a dogovoreno je da se ovakvi sastanci organiziraju trajno i da se na njima raspravlja o svim bitnim pitanjima za hrvatski narod u BiH. Naredni sastanak bi se trebao održati 10. lipnja, a razgovaralo bi se o ustavnim promjenama u BiH.

ABU GHRAIB

Oko 440 navodnih pobunjenika uhićeno je od nedjelje na zapadu Bagdada, u dosad najvećoj iračko-američkoj vojnoj operaciji, doznaje se u utorak od iračkih i američkih snaga. "Uhitili smo 437 osoba", rekao je novinarima general Aziz Souadi, zapovjednik brigade iračke vojske u operaciji u mjestu Abu Ghraibu, 30 kilometara zapadno od Bagdada. "Abu Ghraib je glavna točka ulaska automobila bombi u Bagdad", dodao je general Souadi. "Nužno je preuzeti to mjesto kako bi se uspostavila sigurnost" u prijestolnici. U Bagdadu i njegovu predgrađu bilo je 125 eksplozija automobila bombi od ožujka, dok ih je tijekom čitave 2004. bilo svega 25, rekao je nedavno jedan američki dužnosnik.

BERLIN

Njemačkog kancelara Gerharda Schroedera zateklo je u utorak nekoliko loših vijesti - anketa koja pokazuje da značajno zaostaje za njemačkom konzervativnom oporbom te nepovoljni ključni gospodarski pokazatelji. Prema anketi televizije ZDF, Schroederovi socijaldemokrati (SPD) u ovom bi trenutku na izborima osvojili 29 posto, a Kršćansko demokratska unija CDU/CSU 50 posto glasova birača. Kancelarovi partneri u vladi Zeleni osvajaju šest, a Slobodni demokrati (FDP) koji najavljuju da bi koalirali s CDU/CSU-om sedam posto glasova, pokazalo je istraživanje. Jednako zabrinjavajući za Schroedera su i podaci o njegovoj popularnosti, koji mu daju prednost od samo jedan posto pred Angelom Merkel, vjerojatnom kandidatkinjom CDU/CSU-a za predsjednicu vlade. No, najveći Schroederov problem je to što ga ispitanici smatraju glavnim krivcem za stopu nezaposlenosti od 12 posto, odnosno za pet milijuna Nijemaca bez posla, tek nešto manje od rekorda u 1930-tim godinama kada je nezaposlenošću bilo pogođeno 5.2 milijuna stanovnika Njemačke.

MOSTAR

U dječjem Selu mira u naselju Turja, u blizini Tuzle, sanitarni inspektori su pronašli četiri kilograma otrovne žive, opasne po život za 139 djece koliko ih je smješteno u tom Selu, objavila je u utorak navečer televizija Federacije BiH. Otrovna i po život opasna živa, prema navodima televizije, pronađena je u posudi dopremljenoj s jednom pošiljkom pomoći iz Njemačke, odnosno donacijom opreme za praktičnu nastavu u Selu mira, smještenom u naselju Turja, općina Lukavac, pokraj Tuzle. Inspektori su izrazili čuđenje kako je uopće ta pošiljka žive prošla više međudržavnih graničnih prijelaza, a da nije pregledana ili otkrivena prije nego što je stigla u Selo mira. Posuda s četiri kilograma otrovne žive je iz Sela prebačena u tvornicu "Polihem" u Tuzli, javila je TV Federacije BiH.

ANKARA

Samuel Huntington, autor knjige "Sukob civilizacija", bestsellera koji predviđa sukob između zapada i islamskog svijeta, preporučio je u utorak Turskoj da se od Europe okrene prema svojim muslimanskim susjedima. Govoreći za CNN tijekom svog posjeta Istanbulu, Samuel Huntington je rekao da je tursko nastojanje da se pridruži Europskoj uniji osuđeno na propast. "Mislim da Turska neće ući u EU jer Europljani ne žele Tursku. Stoga će učiniti sve kako bi Tursku zadržali izvan Unije", rekao je Huntington. Huntington je rekao da Turska treba uzeti aktivniju ulogu u muslimanskom svijetu koji je velikim dijelom nekada bio pod Otomanskim carstvom s prijestolnicom u Carigradu. "Turska se treba vratiti svom muslimanskom identitetu i napustiti fanatični sekularizam", rekao je Huntington. Predsjednik turske vlade Tayyip Erdogan, čija vladajuća stranka ima korijene u političkom Islamu, javno je kritizirao Huntingtonove ideje i kaže da je turska uloga pokazati sklad između različitih civilizacija i vjera.

NEW YORK (UN)

Nuklearna politika SAD-a i NATO-a je nemoralna, opasna i destruktivna za svjetski režim neširenja nuklearnog oružja, izjavio je u utorak Robert McNamara, bivši američki ministar obrane iz vremena Vijetnamskog rata. McNamara, koji je govorio u UN-u na konferenciji posvećenoj Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja iz 1970. godine, bio je ministar obrane 1960-tih godina u administraciji predsjednika J.F.Kennedya i Lyndona Johnsona. Poznat je kako arhitekt američke politike na početku rata u Vijetnamu. "Kada bi morao jednom rečenicom okarakterizirati nuklearnu politiku SAD-a i NATO-a, rekao bih da je ona nemoralna, nezakonita, vojno nepotrebna, vrlo opasna i destruktivna za režim neširenja nuklearnog oružja koji nam je tako dobro služio", rekao je. McNamara je dodao da bi konferencija trebala osnažiti Sporazum i "osigurati da Sjeverna Koreja i Iran ne postanu nuklearne sile". No, istaknuo je kako vjeruje "da konferencija najvjerojatnije neće postići te ciljeve". Prema njegovim riječima, opasno je vjerovati da će zemlje koje nemaju nuklearno oružje ili one suočene s ozbiljnim sigurnosnim rizicima ignorirati nuklearnu opciju dok Sjedinjene Države istovremeno svoj nuklearni arsenal smatraju vitalnim za svoju obranu.

ISTANBUL

Poglavari pravoslavnih crkava odlučili su da više neće priznavati jeruzalemskog patrijarha Ireneja I. jer je umiješan u prodaju zgrada koje su pripadale njegovoj patrijaršiji, priopćio je u utorak sudionik "svepravoslavne sinode" koja se održava u Istanbulu. "Sinoda je glasovala i odlučila da više neće priznavati Ireneja, pošto ga je pozvala da se povuče, što je patrijarh odbio učiniti", rekao je novinarima okupljenim u sjedištu Carigradske patrijaršije Kesarios Asilios, jeruzalemski metropolit. Na istanbulskoj sinodi, koju je sazvao carigradski ekumenski patrijarh Bartolomej I., duhovni poglavar pravoslavnih crkava, okupila su se 42 predstavnika 14 pravoslavnih crkava, među kojima su Aleksandrijska, Antiohijska (sjedište u Damasku) i Moskovska patrijaršija, kao i Ciparska, Grčka, Srpska i Poljska pravoslavna crkva. Irenej I. je optužen da je židovskim poslovnim ljudima potajno prodao dvije zgrade svoje patrijaršije u starom dijelu Jeruzalema. Smijenjen je na sinodi u Jeruzalemu 7. svibnja, što on odbija prihvatiti, a nepriznavanje njegovih ovlasti smatra se pokušajem da ga se izolira i prisili na odlazak.

BANGUI

Bivši pučist Francois Bozize izabran je za novog predsjednika Srednjoafričke Republike, čime je okončana dvogodišnja vojna uprava u toj osiromašenoj zemlji, pokazali su u utorak službeni izborni rezultati. Oduševljeni Bozizeovi sljedbenici pohitali su nakon objave rezultata na ulice glavnog grada Banguia. Šef izbornog povjerenstva Jean Willybiro objavio je da je Bozize osvojio 64.6 posto glasova u drugom izbornom krugu održanom 8. svibnja, pobijedivši bivšeg premijera Martina Ziguelea koji je dobio oko 35 posto glasova. Bivši zapovjednik vojske Bozize tako je učinio legitimnim svoj nasilni dolazak na vlast 2003. godine u toj bivšoj francuskoj koloniji. Srednjoafrička Republika, koja se prostire od kišnih šuma na jugozapadu do suhih savana na sjeveru, izvoznica je dijamanata, drva, kave i pamuka, no unatoč tome jedna je od najsiromašnijih država na svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙