FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 23. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30sati
ZAGREB, 23. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati

DUSSELDORF

Socijaldemokratska stranka (SPD) kancelara Gerharda Schroedera pretrpjela je na nedjeljnim izborima povijesni poraz u svom najjačem uporištu, saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, i na vlast, prvi put nakon 39 godina, dolaze oporbeni kršćanski demokrati (CDU), prema prvim procjenama televizijskih postaja. Prema tim procjenama koje se temelje na prvim prebrojanim glasačkim listićima, CDU je dobio 44,8 posto glasova (u odnosu na 37,0 posto na izborima prije pet godina), a njegov liberalni saveznik FDP 6,2 posto, dok je SPD zabilježio samo 37,5 posto (42,8 posto prije pet godina). Koalicijski partner SPD-a, Stranka Zelenih osvojila je 6,0 posto glasova. Riječ je o najlošijem rezulatu SPD-a na izborima u toj pokrajini u zadnju 51 godinu (od 34,5 posto 1954.).

BERLIN

Njemački kancelar Gerhard Schroeder izjavio je, nakon teškog nedjeljnog poraza i gubitka vlasti socijaldemokratske stranke (SPD) i Stranke zelenih u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, da će predsjedniku Njemačke Horstu Koehleru predložiti raspuštanje saveznog parlamenta i raspisivanje novih parlamentarnih izbora. "Nakon gorkog poraza u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji mojoj vladi nedostaje politička baza za daljnje provođenje društvenih reformi, a njezin rad je doveden u pitanje", izjavio je Schroeder obraćajući se predstavnicima medija. Schroeder je objasnio da reformska politika njegove koalicijske socijaldemokratsko-zelene vlade može pokazivati pozitivne rezultate tek nakon dužeg vremena za što je opet potrebna podrška većine birača, a novi izbori bili prilika da se Nijemci o tomu odluče. Njemački kancelar je izrazio nadu da će do izbora doći što prije, ali je izjavio da će do njihova raspisivanja realno doći najesen. Sve parlamentarne stranke su podržale Schroederov prijedlog te izjavile da su spremne za raspisivanje novih parlamentarnih izbora.

BEOGRAD

Direktor Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Jean Lamierre izrazio je u nedjelju u Beogradu zadovoljstvo demokratskim i gospodarskim napretkom koji je ostvaren na zapadnom Balkanu nakon višegodišnje nestabilnosti i ratova. "Ove su zemlje uspjele izaći iz represivnih političkih režima i višegodišnje nestabilnosti i rata. Sada je tu demokracija", rekao je govoreći o napretku u Srbiji i Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Albaniji i Hrvatskoj. "Tu sada imamo stabilan rast, smanjenu inflaciju, porast stranih ulaganja i suradnju između zemalja. Trgovina i ulaganja pomažu da se izbrišu etničke podjele", dodao je u prigodi godišnje skupštine EBRD-a koja se ovog vikenda održava u Beogradu. Okružen nekim premijerima zapadnog Balkana, među kojima je bio i premijer Srbije i Crne Gore Vojislav Koštunica, pozvao je zemlje s tog područja da se nadahnu primjerom bivših komunističkih zemalja kao što su Mađarska i Poljska koje su lani ušle u Europsku uniju.

BRUXELLES

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw ponovo je u nedjelju u Bruxellesu naglasio da Velika Britanija neće oklijevati da iskoristi svoje pravo veta i usprotivi se preispitivanju britanskog udjela u budućem proračunu EU-a. "Nećemo oklijevati da iskoristimo naše pravo veta", rekao je Straw po dolasku na "konklave" europskih ministara vanjskih poslova koji trebaju proučiti prijedlog luksemburškog predsjedateljstva EU-a o financijskim izgledima za europski proračun za razdoblje od 2007. do 2013. Britanski ministar financija Gordon Brown već je bio zaprijetio vetom u razgovoru za BBC nešto prije toga. Ministri vanjskih poslova EU sastat će se u ponedjeljak na redovitoj mjesečnoj sjednici, ali će se neformalno okupljaju već u nedjelju navečer kako bi razgovarali o financijskom okviru za sedmogodišnje razdoblje. "Ne prihvaćamo luksemburški prijedlog", rekao je pak portugalski ministar Diogo Freitas do Amaral nastojeći na načelu solidarnosti među državama članicama koje bi bilo ugroženo luksemburškim prijedlogom. Luksemburško predsjedništvo koje želi da se dogovor o financijskom okviru potvrdi na summitu 16. i 17. lipnja, u četvrtak je izišlo s kompromisnim prijedlogom u kojem predviđa znatno smanjenje proračunskih rashoda i smanjenje olakšica koje već 20 godina uživa Velika Britanija kod uplata u zajednički proračun.

NEW YORK

Uzvicima "Židovi, ne šaljite Židove u progonstvo" prekidan je u nedjelju u New Yorku govor izraelskog premijera Ariela Sharona čelnicima američkih Židova, u kojemu je promicao svoj plan povlačenja iz Gaze kao bitan uvjet izraelske sigurnosti. Skup, koji je trebao biti znak potpore Sharonu koji je kod kuće izložen napadima onih koji se protive odlasku židovskih doseljenika iz Gaze i dijela Zapadne obale u kolovozu, pokazao je židovsku podijeljenost po tom pitanju i u inozemstvu. "Plan će učvrstiti našu sigurnost i pružiti prigodu za početak političkog procesa s Palestincima", rekao je Sharon okupljenom mnoštvu. "Time će se zajamčiti židovska većina u državi Izrael". Sharon je stigao u New York u nedjelju ujutro kako bi nazočio skupu "Pružimo potporu Izraelu" koji su organizirale glavne židovske skupine.

NEW DELHI

Jedna je osoba mrtva, a 49 ih je ozlijeđeno u nedjelju kada su bombe eksplodirale u dvama kinima u New Delhiju u kojima se prikazivao film koji su osudili Sikhi, priopćila je policija. Kako navodi policija, jedna osoba koja je bila među 18 teško ozlijeđenih umrla je u bolnici. "Sita Ram, jedan od 44 ozlijeđenih u eksploziji u Liberty Cinema Hallu umro je u bolnici", rekao je policijski dužnosnik. U ranijem izvješću govorilo se o 50 ozlijeđenih. Gledatelj iz kina Liberty rekao je, kako prenosi televizija The Star, da je iz ruševina kina izvukao sedam trupala. Vrhovna vjerska instanca Sikha (SGPC) zatražila je zabranu prikazivanja spornog filma kako zbog njegova sadržaja, tako i zbog naslova koji preuzima riječi iz molitve Sikha. Film je stoga i povučen iz kino-dvorana u državi Punjab (na sjeveru Indije). Nitko nije preuzeo odgovornost za eksplozije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙