FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kod Zvornika ekshumirano 240 Srebreničana

SARAJEVO,20. lipnja 2005.(Hina) - Iz masovne grobnice u okoliciZvornika, u istočnoj Bosni, koja je otvorena 16. svibnja, doponedjeljka su ekshumirani djelomični ostaci nekoliko stotina žrtava,potvrdio je lokalnim medijima tuzlanski odjel Povjerenstva za nestaleosobe Federacije BiH.
SARAJEVO,20. lipnja 2005.(Hina) - Iz masovne grobnice u okolici Zvornika, u istočnoj Bosni, koja je otvorena 16. svibnja, do ponedjeljka su ekshumirani djelomični ostaci nekoliko stotina žrtava, potvrdio je lokalnim medijima tuzlanski odjel Povjerenstva za nestale osobe Federacije BiH.

Masovna grobnica kod sela Liplja četvrta je otkrivena na tom području. Krila je Bošnjake ubijene u Srebrenici godine 1995., a forenzičari su u njoj pronašli nepotpune ostatke 240 žrtava te 168 kostiju za koje je utvrđeno kako ne pripadaju nijednom ekshumiranom kosturu.

Voditelj stručne ekipe koja je radila na ekshumaciji Murat Hurtić izjavio je kako stanje u kojemu su pronađeni skeletni ostaci upućuje na to da je to bila tzv. sekundarna grobnica i da su u nju naknadno premješteni pobijeni Srebreničani koji su bili pokopani na nekom drugom mjestu.

Vlasti bosanskih Srba prekapale su i premještale masovne grobnice nakon završetka rata u BiH kako bi prikrile počinjene zločine.

Grobnica kod Liplja trebala bi biti zatvorena u utorak, a forenzičari će nakon toga početi ekshumaciju grobnice u okolici Bratunca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙