FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pakistan otpisao ratni zajam BiH

SARAJEVO,16. lipnja 2005.(Hina) - Pakistanska Vlada otpisala je Bosni iHercegovini dug od 20 milijuna dolara na ime zajma odobrenog tijekomrata, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo vanjskih poslova BiH uSarajevu.
SARAJEVO,16. lipnja 2005.(Hina) - Pakistanska Vlada otpisala je Bosni i Hercegovini dug od 20 milijuna dolara na ime zajma odobrenog tijekom rata, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo vanjskih poslova BiH u Sarajevu.

U priopćenju se ističe da je Ministarstvo diplomatskom notom o tome obaviješteno tijekom dana, a ona je proslijeđena Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara te Vladi Federacije BiH kao krajnjem korisniku zajma.

"Ministarstvo vanjskih poslova BiH podupire odluku pakistanske Vlade i smatra je činom prijateljstva i predanosti jačanju suradnje dviju zemalja", navodi se u priopćenju.

Pakistanska Vlada odobrila je BiH zajam krajem godine 1992., no za njega se doznalo tek nakon rata, kada ga je trebalo početi vraćati.

Pokazalo se da je u pitanju bio aranžman koji je dogovorio tadašnji ministar vanjskih poslova BiH Haris Silajdžić, čija je sestra Sadžida u to doba bila veleposlanica u Pakistanu.

Hrvatski i srpski predstavnici u vlasti u Federaciji i BiH oštro su se suprotstavile mogućnosti da entitet i država vraćaju zajam za koji se nije znalo da postoji, a pogotovo se ne zna na što je novac potrošen.

Slijedila su objašnjenja da je novac navodno iskorišten za nabavu ratnog materijala i opreme te hrane, koju je ta država trebala tijekom rata.

Roba je navodno kupovana u Pakistanu, a u BiH je stigla zrakoplovima preko Hrvatske, iz zračne luke u Puli.

Ratni zapovjednik Armije BiH general Rasim Delić, koji je stao u obranu Silajdžića, izjavio je da je ratni materijal nabavljen zahvaljujući pakistanskom zajmu promijenio tijek rata u BiH, što u prvome redu znači da je učvršćena obrana Sarajeva i Bihaća.

"Ovo je za mene moralna satisfakcija... Sredstva za obranu vrijedna tih 20 milijuna dolara stigla su, stjecajem okolnosti, u najtežim momentima, kada su žestoko napadani Sarajevo i Bihać", izjavio je u povodu odluke pakistanske Vlade Silajdžić, kako u četvrtak piše "Dnevni avaz".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙