FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ BiH: Čolak se protivi kandidaturi Čovića

MOSTAR, 2. lipnja 2005. (Hina) - Predsjednik HDZ BiH Bariša Čolak poprvi se puta javno usprotivio kandidaturi Dragana Čovića zapredsjednika stranke na Saboru HDZ BiH, koji je sazvan za subotu, 4.lipnja u Mostaru.
MOSTAR, 2. lipnja 2005. (Hina) - Predsjednik HDZ BiH Bariša Čolak po prvi se puta javno usprotivio kandidaturi Dragana Čovića za predsjednika stranke na Saboru HDZ BiH, koji je sazvan za subotu, 4. lipnja u Mostaru.

Čolak je u bosanskohercegovačkom izdanju Večernjeg lista od čertvrtka rekao kako ga je Čovićeva kandidatura "iznenadila i kao čovjeka duboko povrijedila".

Čovića je nedavno Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown smijenio s dužnosti hrvatskog člana Predsjedništva zbog postojanja optužnice koja ga tereti za korupciju, odnosno da je za vrijeme dok je obavljao dužnost federalnog ministra financija pomagao Mesnoj industriji "Lijanovići" iz Širokog Brijega izbjegavanje plaćanja poreznih i carinskih davanja.

Čolak je kazao kako dok traje sudski postupak protiv Čovića "njegova kandidatura nije primjerena, te da to nije dobro za HDZ BiH". "To sam mu i osobno kazao", dodao je Čolak.

Nedavno je predsjedatelj Europske pučke stranke (najsnažnije stranačke grupacije u Europskom Parlamentu) Wilfried Martens uputio pismo predsjedniku HDZ BiH Bariši Čolaku u kojem je izrazio protivljenje Čovićevoj kandidaturi za predsjednika HDZ BiH zbog postojanja optužnice protiv njega.

HDZ BiH je prošle jeseni primljen u status promatrača Europske pučke stranke što je prvi korak ka učlanjenju u Europsku pučku stranku. Postoje informacije da bi u slučaju izbora Čovića za predsjednika HDZ BiH ta stranka eventualno mogla biti isključena iz statusa promatrača u Europskom pučkoj stranci.

Čovićevu kandidaturu podržao je gradski odbor HDZ BiH Mostar, što je izazvalo mnoštvo reakcija lokalnih organizacija HDZ BiH iz drugih dijelova BiH, koji se protive Čovićevoj kandidaturi.

Predsjedništvo HDZ-a BiH, po prvi put uoči nekog izbornog Sabora stranke, ovaj put nije predložilo svog kandidata za predsjednika BiH, što znači da najviše stranačko tijelo i nema svog kandidata za novog šefa stranke.

Kandidature za novog predsjednika, kako se primiče Sabor, ističu općinske i županijske organizacije HDZ-a BiH. Na taj način su do sada kandidirani dosadašnji predsjednik HDZ-a Bariša Čolak (kandidirala ga je zapadnohercegovačka županijska organizacija HDZ), Božo Ljubić (kandidat vrhbosanskog HDZ-a iz Sarajeva) i Ivan Madunić (kandidat HDZ Tomislavgrada). Mogući su i novi kandidati na samom Saboru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙