FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostar: Nova nesuglasja oko Čovićeve kandidature

MOSTAR, 3. lipnja 2005. (Hina) - Dan uoči Sabora HDZ BiH, zakazanog zasubotu, u središnjici te stranke u Mostaru u petak je javno potvrđenopostojanje novih nesuglasja u vezi kandidature Dragana Čovića (kojegoptužnica tereti za korupciju) za novog predsjednika HDZ BiH.
MOSTAR, 3. lipnja 2005. (Hina) - Dan uoči Sabora HDZ BiH, zakazanog za subotu, u središnjici te stranke u Mostaru u petak je javno potvrđeno postojanje novih nesuglasja u vezi kandidature Dragana Čovića (kojeg optužnica tereti za korupciju) za novog predsjednika HDZ BiH.

Aktualni predsjednik HDZ BiH Bariša Čolak izjavio je u petak na konferenciji za novinare kako je u četvrtak kasno navečer Predsjedništvo stranke preglasavanjem odlučilo kandidirati Čovića za predsjednika HDZ BiH na sutrašnjem stranačkom saboru.

Čolak je objasnio kako je Čović uporno tražio da se predsjedništvo HDZ BiH izjasni za njegovu službenu kandidaturu, čemu se otvoreno protivio dio članova stranačkog predsjedništva koji su, po Čolakovim riječima, napustili sjednicu predsjedništva HDZ BiH u znak prosvjeda. Čolak nije želio precizirati koliko je članova predsjedništva HDZ BiH napustilo sjednicu i na taj način bojkotiralo glasovati za Čovićevu kandidaturu, ali neslužbeno se saznaje da je od 23 člana predsjedništva HDZ BiH njih sedam tako postupilo. Od preostalih članova stranačkog predsjedništva, po Čolakovim riječima, njih 12 je podržalo Čovićevu kandidaturu, što je kao natpolovična većina bilo i dovoljno da kandidat predsjedništva HDZ BiH za novog stranačkog šefa postane Čović.

Čolak je kazao kako se on kao aktualni stranački predsjednik protivio Čovićevu inzistiranju da ga predsjedništvo stranke kandidira za novog šefa HDZ BiH, ali je vodeći sjednicu predsjedništva HDZ BiH ispoštovao Poslovnik o radu stranačkog predsjedništva kojim se predviđa mogućnost da to stranačko tijelo ima svog kandidata za šefa stranke te je dopustio glasovanje. Čolak je objasnio kako je on odbio da se predsjedništvo HDZ BiH izjašnjava o njegovoj (Čolakovoj) ponovnoj kandidaturi za predsjednika stranke, te da želi ostati kandidat županijske zapadnohercegovačke organizacije HDZ BiH za predsjednika stranke.

Čolak je također izjavio kako se on ne slaže ni sa sinoćnjom odlukom predsjedništva HDZ BiH da se na sutrašnjem saboru stranke promijeni način izbora predsjednika HDZ BiH. Do sada je bila praksa da se na saborima HDZ BiH predsjednik stranke bira natpolovičnom većinom izaslanika sabora, dok je, po Čolakovim riječima, predsjedništvo HDZ BiH odlučilo da se na sutrašnjem stranačkom saboru za predsjednika stranke izabere onaj kandidat koji u prvom krugu glasovanja dobije najviše glasova.

Čolak vjeruje da će sudionici sutrašnjeg sabora stranke odbaciti takvu odluku stranačkog predsjedništva i novog šefa stranke izabrati natpolovičnom većinom.

Analitičari smatraju da je iznenadna odluka stranačkog predsjedništva o promijenjenom načinu izbora predsjednika HDZ BiH podešena kako bi se za šefa stranke izabralo Čovića.

Čovićevoj kandidaturi i eventualnom njegovom izboru nedavno se usprotivila Europska pučka stranka, koja je prošle jeseni primila HDZ BiH u status promatrača ove najsnažnije stranačke grupacije u europskom parlamentu. Predsjedatelj Europske pučke stranke Wilfried Martens naveo je u pismu Čolaku kako ne bi bilo prikladno da Čović, kojeg optužnica tereti za korupciju, bude biran za predsjednika HDZ BiH.

Na sutrašnji izborni sabor HDZ BiH, kako je službeno rečeno, pozvana su 584 izaslanika iz cijele BiH. Glasnogovornik HDZ BiH Pero Pavlović je kazao kako će izaslanstvo HDZ iz Hrvatske predvoditi Luka Bebić, te da su, uz ostale, na Sabor, pozvani veleposlanici stranih zemalja u BiH te sve međunarodne organizacije angažirane u BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙