FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odgođeno suđenje Jelaviću i suradnicima u svezi s hrvatskom samoupravom

SARAJEVO, 14. lipnja 2005. (Hina) - Sudsko vijeće Državnoga suda BiHodgodilo je za 8. srpnja za danas najavljen nastavak suđenja u slučajuhrvatske samouprave u kojem se bivši član Predsjedništva BiH AnteJelavić, bivši ministar obrane Federacije BiH Miroslav Prce i generalHVO-a Dragan Ćurčić terete da su raspuštanjem hrvatske sastavniceVojske Federacije BiH, to jest HVO-a ugrozili vojnu moć BiH.
SARAJEVO, 14. lipnja 2005. (Hina) - Sudsko vijeće Državnoga suda BiH odgodilo je za 8. srpnja za danas najavljen nastavak suđenja u slučaju hrvatske samouprave u kojem se bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić, bivši ministar obrane Federacije BiH Miroslav Prce i general HVO-a Dragan Ćurčić terete da su raspuštanjem hrvatske sastavnice Vojske Federacije BiH, to jest HVO-a ugrozili vojnu moć BiH.

Suđenje je odgođeno na zahtjev Jelavićeva branitelja, mostarskog odvjetnika Josipa Muselimovića, koji je rekao da njegov klijent ne može pratiti slijed rasprava na suđenju u svezi s hrvatskom samoupravom istodobno sa suđenjem u svezi s Hercegovačkom bankom u kojem ga se tereti za pronevjeru novca što ga je Republika Hrvatska slala kao pomoć Hrvatima u BiH.

"Jelavić je jučer (ponedjeljak) cijeli dan bio u sudnici zbog postupka u svezi s Hercegovačkom bankom i samo što je došao kući, morao se ponovno spremiti da bi došao na današnju raspravu u svezi s hrvatskom samoupravom. Takva dinamika nije korektna", rekao je Muselimović.

S Muselimovićem su se složili i branitelji Prce i Ćurčića - odvjetnici Žarko Bulić i Midhat Kočo, koji su rekli kako je golem psihološki napor svakodnevno se preusmjeravati na dva sudska postupka u kojima je optužen Jelavić: na slučaj Hercegovačke banke i slučaj hrvatske samouprave.

I tužitelj John McNair je rekao kako se ne protivi odgodi suđenja u svezi s hrvatskom samoupravom ako se obrana optuženika ne bude žalila kako se zbog kašnjenja suđenja krši Zakon o kaznenom postupku, Ustav BiH i Europske konvencije o ljudskim pravima.

Branitelji optuženika odrekli su se bilo kakvih prigovora u svezi s učinkovitošću suđenja u slučaju hrvatske samouprave. Jelavićev branitelj, odvjetnik Muselimović je rekao kako je u svezi sa sudskim postupkom vezanim uz hrvatsku samoupravu poslao pismo zapovjednicima EUFOR-a i NATO-a u BiH te visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH, dodajući kako vjeruje da će to pismo pomoći da se ta optužnica povuče.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙