FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neovisni intelektualci predlažu novi ustav BiH

SARAJEVO,20. lipnja 2005.(Hina) - Skupina intelektualaca iz Bosne iHercegovine izradila je Prijedlog novog ustava te zemlje koji bitrebao osigurati poštivanje temeljnih demokratskih standarda ieliminirati ograničenja postavljena ustavnim rješenjima iz Daytona.
SARAJEVO,20. lipnja 2005.(Hina) - Skupina intelektualaca iz Bosne i Hercegovine izradila je Prijedlog novog ustava te zemlje koji bi trebao osigurati poštivanje temeljnih demokratskih standarda i eliminirati ograničenja postavljena ustavnim rješenjima iz Daytona.

Prijedlog novog ustava BiH predstavljen je u ponedjeljak novinarima u Sarajevu, a jedan od autora, predsjednik Državnoga izbornog povjerenstva Vehid Šehić rekao je da je taj dokument ponuđen na raspravu mnogobrojnim građanima koji su nezadovoljni trenutačnim stanjem u zemlji.

"Naš prijedlog je ponajprije usmjeren prema onih 54 posto građana koji nisu izašli na prošle izbore i koji su i time iskazali svoje političko stajalište", rekao je Šehić.

Uz Šehića, autori Prijedloga novog ustava su sadašnji potpredsjednik Federacije BiH Šahbaz Džihanović, profesori na sveučilištima u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci Mirko Pejanović, Slavo Kukić i Miodrag Živanović te Staša Košarac.

Prema Prijedlogu, BiH bi trebala biti republika sa snažno decentraliziranim unutarnjim ustrojem i država sa snažno istaknutom socijalnom komponentom.

Osim središnje vlasti te vlasti na razini općina, uspostavila bi i se regionalna struktura vlasti umjesto sadašnjih entiteta i županija.

Predlagatelji novog ustava BiH drže kako bi bilo najprimjerenije da u zemlji bude pet regija ustrojenih oko većih gradova: Sarajeva, Banje Luke, Mostara, Zenice i Tuzle.

Za razliku od sadašnjih rješenja, zakonodavna vlast postojala bi samo na državnoj razini u obliku dvodomnog parlamenta.

Republika BiH imala bi predsjednika koji bi se birao u parlamentu, vladu i jedan ustavni sud umjesto sadašnja tri.

Uz Vrhovni sud, osnovali bi se i sudovi regija te općinski sudovi.

Nacionalna ravnopravnost u vlasti jamčila bi se ravnomjernom podjelom najutjecajnijih dužnosti među pripadnicima različitih naroda.

Predlagatelji novog ustava svjesni su da je nacionalno pitanje i zaštita vitalnih nacionalnih interesa najveći problem ustavnog ustroja pa su predložili uspostavu mehanizama koji će spriječiti prevlast bilo kojeg naroda i precizno definirati pitanja od vitalnoga nacionalnog interesa.

"Naš je cilj bio zaustaviti pogubnu politiku po kojoj se do sada sve u BiH dijelilo s tri jer je krajnji rezultat toga uvijek bio nula", rekao je Šehić.

Prijedlog novog ustava BiH nije prvi. Naime, dosad je bilo dvadesetak prijedloga za ustavne promjene, no autori posljednjeg prijedloga, predstavljenog u ponedjeljak, tvrde kako je to prvo cjelovito rješenje koje je ponuđeno, te da ono slijedi ustavna načela primijenjena u svim razvijenim demokratskim zemljama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙