FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odnosi Hrvatske i BiH dobri, otvorena pitanja riješiti dijalogom

SARAJEVO,23. svibnja(Hina) - Odnosi između Hrvatske i Bosne iHercegovine, unatoč nekim otvorenim pitanjima, veoma su dobri, aparlamenti dvije zemlje potaknut će izvršnu vlast na rješavanje svihpostojećih problema u duhu dobrosusjedske i prijateljske suradnje,zaključili su u ponedjeljak u Sarajevu članovi vanjskopolitičkihodbora Hrvatskog sabora i Zastupničkog doma Parlamenta BiH.
SARAJEVO,23. svibnja(Hina) - Odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, unatoč nekim otvorenim pitanjima, veoma su dobri, a parlamenti dvije zemlje potaknut će izvršnu vlast na rješavanje svih postojećih problema u duhu dobrosusjedske i prijateljske suradnje, zaključili su u ponedjeljak u Sarajevu članovi vanjskopolitičkih odbora Hrvatskog sabora i Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Izaslanstvo saborskog Odbora za vanjsku politiku, koje predvodi njegov predsjednik Gordan Jandroković, nalazi se u dvodnevnom uzvratnom službenom posjetu BiH, a prvog dana članovi izaslanstva imali su susrete s članovima Komisije za vanjsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta BiH te s nizom dužnosnika zakonodavne i izvršne bosanskohercegovačke vlasti uključujući ministra vanjskih poslova Mladena Ivanića i ministra sigurnosti Barišu Čolaka.

"Ocijenili smo naše odnose prijateljskim i dobrosusjedskim, uz potrebu njihova daljnjeg unapređenja i dinamiziranja", kazao je novinarima Jandroković istaknuvši kako Hrvatska u cijelosti podupire suverenu i stabilnu BiH, integriranu u Europsku uniju, uz očuvanje ravnopravnosti tri konstitutivna naroda "koji će sve svoje probleme rješavati unutar institucija BiH".

Jandroković je kazao je Hrvatska također pripravna poduprijeti BiH na njezinu putu ka euroatlanskim integracijama dodavši kako će parlamentarci učiniti sve što je u njihovoj moći da bilateralni odnosi budu još bolji.

Predsjedatelj Komisije za vanjsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta BiH Martin Raguž je potvrdio kako se s izaslanstvom Hrvatskog sabora razgovaralo i o osjetljivim pitanjima poput statusa luke Ploče, reguliranja imovinskih odnosa i provedbe ugovora o slobodnoj trgovini.

"Kada je riječ o luci Ploče, zajednička je ocjena da postojeće stanje traži aktivan odnos obje zemlje, jer ova situacija ne ogovara ni Hrvatskoj niti BiH. BiH ima doista najveći mogući interes da se luka Ploče koristi punim kapacitetom", kazao je Raguž.

On je izrazio uvjerenost kako će parlamentarci moći utjecati na izvršnu vlast dvije zemlje da se ovo pitanje napokon riješi.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Raguž je ustvrdio kako, unatoč ovakvim poteškoćama, odnosi između Hrvatske i BiH ostaju dobri. Kao ilustraciju naveo je činjenicu da su Hrvatska i BiH najveći vanjskotrgovinski partneri i da je Hrvatska najznačajniji inozemni ulagač u BiH.

"Da se ne bi stvorila kriva slika, mi smo danas kazali da su odnosi dobri i da mogu i trebaju biti puno bolji", izjavio je Raguž.

Jandroković je to komentirao riječima kako problema ima i između zemalja-članica Europske unije.

"To nije sramota, no sramota je ne znati te probleme riješiti", kazao je Jandroković.

Parlamentarci iz Hrvatske i BiH suglasni su kako je potrebno da vlasti u Sarajevu što prije imenuju novog veleposlanika u Hrvatskoj da bi se diplomatski odnosi podigli na najvišu razinu.

Parlament BiH potaknut će državno Predsjedništvo da se novi kandidat što prije odredi, dok se od Hrvatske očekuje da po ubrzanoj proceduri dade suglasnost za njegovo imenovanje, pojasnio je Martin Raguž.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙