FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro slabi zbog produbljenja krize u EU nakon summita

LONDON, 20. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Euro se u ponedjeljak spustiona deviznim tržištima prema prošlotjednoj najnižoj razini prema dolaruu zadnjih devet mjeseci nakon neuspjelog pokušaja EU čelnika proteklogvikenda na summitu u Bruxellesu da postignu dogovor o dugoročnomproračunu, što je gurnulo 25-člani blok u dublju krizu.
LONDON, 20. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Euro se u ponedjeljak spustio na deviznim tržištima prema prošlotjednoj najnižoj razini prema dolaru u zadnjih devet mjeseci nakon neuspjelog pokušaja EU čelnika proteklog vikenda na summitu u Bruxellesu da postignu dogovor o dugoročnom proračunu, što je gurnulo 25-člani blok u dublju krizu.

Euro se tako spustio za oko pola posto u odnosu na dolar i njime se trenutno trguje po tečaju od 1,2213 dolara, nakon što je nakratko pao i na 1,2182 dolara.

EU čelnici produžili su krajnji rok za ratifikaciju prijedloga europskog ustava dva tjedna nakon što su ga francuski i nizozemski glasači odbacili na referendumima, što je tada izazvalo val prodaje eura.

Ljetni prekid, koji bi mogao ugroziti buduću političku i monetarnu integraciju u 25-članom bloku, također je pritisnuo euro i prepolovio njegove dobitke ostvarene u prošli petak po objavi rekordnog američkog manjka na tekućem računu bilance plaćanja.

"Nisu postigli dogovor preko vikenda pa je počeo tjedan na nižim razinama", kazao je Lee Ferridge, trgovac pri Rabobanku. "S glasovima 'ne', problemima oko proračuna i gospodarskog rasta - euro će se spuštati ovoga tjedna", dodao je.

Euro je suočen s mogućim spuštanjem ispod granice od 1,2 dolara za euro, čije bi probijanje moglo izazvati val daljnje prodaje eura. Europski zakonodavci pozdravljaju pad eura od gotovo deset posto u ovoj godini budući da on pomaže izvozu, a pritišću Europsku središnju banku da smanji kamatne stope ne bi li potaknula usporeno gospodarstvo.

Pozivi na smanjenje kamatnih stopa u eurozoni u suprotnosti su s rastućim kamatnim stopama u SAD-u, što je čimbenik koji potiče jačanje dolara budući da ulagačima omogućava veće prinose. Osim prema euru, američka valuta ojačala je i prema jenu, nekih 0,2 posto, dosegnuvši 108,79 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙