FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uoči EU summita euro blizu najniže razine prema dolaru u devet mjeseci

LONDON, 16. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj eura ostao je blizunajniže razine u devet mjeseci prema dolaru u četvrtak na deviznimtržištima uoči sastanka na vrhu EU, dok je dolar malo oslabljen zbogslabijih gospodarskih pokazatelja.
LONDON, 16. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj eura ostao je blizu najniže razine u devet mjeseci prema dolaru u četvrtak na deviznim tržištima uoči sastanka na vrhu EU, dok je dolar malo oslabljen zbog slabijih gospodarskih pokazatelja.

Do podneva je tečaj eura nadoknadio dio gubitaka, ojačavši 0,4 posto, na 1,2094 dolara. Britanska funta poskupjela je 0,6 posto, na 1,8189 dolara. Švicarski franak dobio je 0,5 posto na vrijednosti, tako da dolar stoji 1,2714 dolara. U odnosu na jen tečaj 'zelene' valute nije se značajnije mijenjao, a dolar stoji 109,3 jena.

Slabiji od očekivanja podatak o pritoku kapitala u SAD te podaci o inflaciji zaustavili su daljnje jačanje dolara, koji je od početka godine već dobio oko 10 posto na vrijednosti prema euru potaknut očekivanjima daljnjeg jačanja američkih kamatnih stopa.

Pritok kapitala u SAD u travnju je iznosio 47,4 milijarde dolara, ispod očekivanja tržišta te nedovoljno da pokrije vanjskotrgovinski deficit u tome mjesecu. Inflacija mjerena potrošačkim cijenama, pak, u svibnju je u tom najvećem svjetskom gospodarstvu pala po prvi puta u 10 mjeseci.

Nasuprot tome, izgledi za eurozonu ostaju loši, a moguće je i da će Europska središnja banka sniziti u nekom roku kamatne stope, što će samo još povećati kamatni jaz između SAD-a i eurozone. Trenutno ključna američka kamatna stopa iznosi 3,0 posto, a u eurozoni 2,0 posto.

"Tržište očekuje EU summit. Njegov neuspjeh neće biti iznenađenje ali ne može se isključiti negativna reakcija jer će se postaviti pitanja oko ekonomske i monetarne integracije", kazao je Carsten Fritsch, valutni strateg Commerzbanke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙