FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj eura na novoj najnižoj razini u 9 mjeseci prema dolaru

LONDON, 15. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj eura potonuo je usrijedu na deviznim tržištima na novu najnižu razinu prema američkojvaluti u zadnjih devet mjeseci budući ulagači očekuju daljnji rastameričkih kamatnih stopa te produbljivanje kamatnog jaza između SAD-ai eurozone.
LONDON, 15. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj eura potonuo je u srijedu na deviznim tržištima na novu najnižu razinu prema američkoj valuti u zadnjih devet mjeseci budući ulagači očekuju daljnji rast američkih kamatnih stopa te produbljivanje kamatnog jaza između SAD-a i eurozone.

Euro je do podneva oslabio 0,7 posto, na 1,2042 dolara. Istodobno, dolar stoji i 109,3 jena, blizu najviše razine u zadnjih osam mjeseci. Prema britanskoj funti ojačao je 0,11 posto, na 1,8073 dolara za funtu. Švicarski franak spustio se 0,7 posto, na 1,2774 franaka za dolar.

Tečaj dolara u utorak je nakratko oslabio prema euru, pogođen podatkom o najsnažnijem padu prometa u američkoj maloprodaji u svibnju u zadnjih godinu dana, u visini 0,5 posto. Istodobno, proizvođačke cijene u tome su mjesecu zabilježile najveći pad u zadnje dvije godine.

No, do kraja dana njegov se tečaj oporavio budući se američki trgovinski manjak poboljšava, a američko gospodarstvo svojom izvedbom nadmašuje ono eurozone. Nadalje, jača uvjerenje na tržištu da će idući potez Europske središnje banke biti snižavanje kamatnih stopa.

"Tečaj eura mogao bi se spustiti i do 1,18 dolara, no uspješna priča 'zelene' valute ide prema svojem kraju. Ništa novog nema se reći oko europskog rasta ili mogućnosti da ECB snizi kamatne stope", opisao je raspoloženje na tržištu Shahab Jalinoos, vlautni strateg ABN Amroa.

Europski povjerenik za monetarna pitanja Joaquin Almunia izjavio je u srijedu da je tečaj eura u rasponu od 1,18 i 1,3 dolara u skladu s normalnim tržišnim fluktuacijama. "Almunia je dao tržištima neke razine koje se mogu ciljati", dodao je Jalinoos.

Tržišta sada očekuju nove podatke o američkim potrošačkim cijenama u svibnju te pritoku kapitala u najveće svjetsko gospodarstvo u travnju. Očekuje se da će pritok kapitala dosegnuti 60 milijardi dolara, budući za financiranje golemog manjka u bilanci plaćanja SAD dnevno treba dvije milijarde dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙