FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najviši tečaj dolara prema euru od rujna 2004.

LONDON, 13. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara dosegnuo je uponedjeljak na svjetskim deviznim tržištima najvišu razinu prema euruu proteklih devet mjeseci, nastavivši tako s nedavnim dobicima nakonodličnih američkih gospodarskih pokazatelja i izjava čelnika američkesredišnje banke Fed Alana Greenspana koje su poduprle očekivanja odaljnjem podizanju kamatnih stopa.
LONDON, 13. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara dosegnuo je u ponedjeljak na svjetskim deviznim tržištima najvišu razinu prema euru u proteklih devet mjeseci, nastavivši tako s nedavnim dobicima nakon odličnih američkih gospodarskih pokazatelja i izjava čelnika američke središnje banke Fed Alana Greenspana koje su poduprle očekivanja o daljnjem podizanju kamatnih stopa.

Do podneva je euro oslabio na 1,2062 dolara, najnižu razinu od početka rujna 2004. Tečaj dolara umjereno se kretao prema jenu, te iznosi 108,8 jena, nakon što je u petak ostvario snažnih 1,2 posto rasta vrijednosti - najviše u zadnja više od četiri mjeseca.

Istodobno, tečaj dolara stoji i 1,2743 švicarska franka. Britanskom funtom trguje se po 1,8066 dolara.

Nakon prošlotjednog boljeg od očekivanja podatka o vanjskotrgovinskom manjku SAD-a u ovogodišnjem travnju, te izjave Greenspana da je američko gospodarstvo na snažnim temeljima, devizna tržišta očekuju nove pokazatelje ovoga tjedna. Oni bi trebali osnažiti očekivanja o daljnjem rastu američkih kamatnih stopa, koja su od početka godine ojačala tečaj 'zelene' valute za više od 10 posto prema euru.

"Dolar nastavlja jačati. Tržište se pribojava mogućnosti da istodobno Fed podigne kamatne stope, a ECB spusti", rekao je valutni strateg UBS-a, Benedikt Germanier.

Ministri financija osam najrazvijenijih država svijeta G8 tijekom svog sastanka u Londonu protekloga tjedna nastavili su pritiskati Kinu da dopusti fleksibilniji tečaj nacionalne valute, no nisu dali naznake vremenskog okvira u kojem bi se to trebalo odvijati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙